APIA, noi schimbari interne. Masura, menita sa grabeasca acordarea subventiilor

Facebook
Twitter

In Sedinta Guvernului din 18 mai 2022 a fost aprobat proiectul de investitii „Servicii de dezvoltare si extindere a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plata”.

Dezvoltarea si extinderea sistemului informatic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este necesara si esentiala pentru asigurarea gestionarii corecte a solicitarilor de plata, rezultate din implementarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

Acestea vizeaza dezvoltarea componentelor de interfata existente si a altor componente noi necesare conform cerintelor specifice, aparute ca urmare a modificarii legislatiei europene, nationale si a regulilor organizationale.

Citeste si: Prognoza ANM: temperaturi oscilante si sanse mari de precipitatii in urmatoarele doua saptamani

Gestionarea integrata a colaborarii dintre institutiile statului si fermieri, prin intermediul unui sistem informatic performant, este esentiala pentru alocarea la timp a fondurilor cuvenite solicitantilor de cereri de plata depuse la APIA, precum si pentru simplificarea procedurilor aferente acordarii acestor fonduri.

De asemenea, prin crearea si gestionarea unui sistem integrat de administrare si control este asigurata trasabilitatea sumelor puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, in conformitate cu legislatia nationala si europeana ”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian CHESNOIU.

Aplicatiile dezvoltate se vor afla in proprietatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), beneficiar direct fiind personalul din centrele judetene, locale si aparatul central, care vor utiliza aplicatiile informatice dezvoltate pentru punerea in aplicare a politicii comune specifice din aria de competenta a APIA, dar si fermierii romani ale caror cereri de plata vor putea fi procesate si gestionate in sistemul integrat de administrare si control asigurand o buna verificare in vederea protejarii intereselor financiare ale Comisiei Europene.

Finantarea proiectului de investitii se realizeaza de la bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate prin lege.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE