Noua platforma de colectare a gunoiului de grajd in judetul Iasi. Investitie de 2 milioane de lei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Locuitorii comunei Ruginoasa, judetul Iasi, au la dispozitie o platforma comunala proprie pentru depozitarea si gospodarirea gunoiului de grajd. Proiectul a fost finantat de Ministerul Mediului, iar valoarea se ridica la 2 milioane de lei, anunta Ministerul de resort.

Potrivit unui comunicat al MMAP, noua platforma are o capacitate de 2.394 de metri cubi/an si va oferi micilor fermieri si gospodari posibilitatea de a stoca in mod corespunzator balegarul, cu respectarea noilor recomandari ale Programului de Actiune si ale Codului de Bune Practici Agricole pentru a diminua substantial riscul de poluare a apelor cu nitrati.

Investitia se ridica la 2 milioane lei, suma care acopera amenajarea platformei si dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale functionari, din care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a asigurat 93%, restul de 7% fiind platit din bugetul local.

Citeste si: Fermierii romani, tot mai interesati de agricultura ecologica. Motivul?

Pe langa platforma, UAT-ul a primit si setul de utilaje destinate colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o cisterna vidanja si o masina de imprastiat gunoiul.

Gestionarea corecta a gunoiului de grajd reprezinta una dintre cele mai importante responsabilitati ale crescatorilor de animale, dar si ale autoritatilor locale care stabilesc modul in care costurile de exploatare a platformelor construite urmeaza a fi acoperite, printr-o hotarare a Consiliului Local, precizeaza Ministerul Mediului.

Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Proiectul este in a doua faza, cea de finantare aditionala.

Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 86 de comunitati locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE