Cum iti pregatesti curtea pentru sezonul rece

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Atunci cand locuiesti la casa, stii deja ca venirea toamnei si, implicit, a temperaturilor mai scazute, necesita o serie de operatiuni specifice, prin care sa iti pregatesti curtea de noile conditii meteo.

Fie ca practici agricultura la nivel intensiv sau detii o mica gradina, este important ca dupa terminarea sezonului sa iei in calcul sa desfasori o serie de operatiuni, prin care sa te asiguri ca toate echipamentele se vor pastra in stare buna pentru urmatorul sezon.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre principalele lucrari pe care trebuie sa le desfasori, pentru a-ti pregati curtea de sezonul rece.

Pregatirea gradinii

Fie ca ne-a oferit o recolta bogata sau una mai putin multumitoare, gradina trebuie sa fie pregatita corespunzator pentru sezonul rece si, implicit, pentru urmatorul sezon.

Profita de lunile mai calduroase si umede din septembrie si octombrie pentru a planta deja orice bulbi pe care ii doresti pentru anul viitor. Mai mult, este important sa opresti orice sursa de alimentare cu apa din exterior si sa depozitezi, in siguranta, instalatiile de irigatii pe care le detii, astfel incat acestea sa nu fie afectate de inghet. Tot in acest punct merita sa consideri imbunatatirea instalatiei existente, si sa iei in calcul, de exemplu, achizitia unui sistem de irigatii supraterane, intrucat in aceasta perioada a anului, preturile vor fi simtitor mai mici decat dupa inceperea sezonului agricol.

Daca iti doresti sa faci modificari radicale pentru anul viitor, probabil vei gasi util acest ghid despre amenajarea gradinii, cu sfaturi pe care le poti pune in practica de indata.

Ingrijirea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi sunt un alt element important in orice curte, iar pregatirea corespunzatoare a acestora pentru iarna va influenta direct modul in care acestia se vor dezvolta si vor rodi in noul sezon. Pentru a te asigura ca beneficiaza de toata atentia necesara, este important sa incepi lucrarile de pregatire a pomilor pentru sezonul rece atunci cand plantele intra in repaus vegetativ, pentru ca daca sunt realizate mai devreme, acestea pot deveni prea sensibile la frig.

Printre cele mai importante lucrari de pregatire ale pomilor fructiferi se numara operatiunile de taiere, care pot fi de intretinere, prin care eliminam ramurile uscate, a celor care atarna sau a celor cu o pozitie verticala de la partea superioara a coroanei, sau taieri de corectare, prin care vom indeparta ramele fara muguri si care nu pot produce fructe.

In cazul in care detii pomi exotici sau pomi care nu sunt total aclimatizati cu iernile din Romania, va trebui sa-i protejezi corespunzator de inghet, pentru a nu-i pierde.

Mobilierul exterior

Un alt lucru important, atunci cand iti pregatesti curtea pentru sezonul rece, este mutarea mobilierului exterior intr-un loc ferit de temperaturile neprietenoase si de umiditate. Expus la ger, zapada, umiditate vant sau ploaie, mobilierul de lemn sau de plastic se poate degrada iremediabil, asa ca este important sa-i gasesti un loc interior, uscat, pentru a-l feri de toate aceste intemperii.

In cazul in care nu ai posibilitatea de a muta anumite piese de mobilier, fie din cauza spatiului disponibil, fie din cea a modului in care acestea sunt montate in curte, este important sa le acoperi cu huse sau prelate care sa le protejeze de inghet, dar si de umiditatea excesiva.

Cu toate ca natura intra in repaus, iar activitatile exterioare nu mai sunt la fel de frecvente, odata cu venirea sezonului rece avem posibilitatea de a pregati corespunzator pentru un nou sezon, care poate fi si mai profitabil din punct de vedere agricol decat precedentul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE