Fermierii romani, tot mai interesati de agricultura ecologica. Motivul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multi fermieri romani se declara interesati de agricultura ecologica. Scumpirile carburantilor si a fertilizantilor fac aceasta forma de agricultura mai atractiva, datorita costurilor mai mici pe care le presupune, a declarat Sorin Moise, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

“N-as putea spune cat la suta din agricultura romaneasca este ecologica, pentru ca o mare parte din fermele Romaniei sunt fermele de pe langa casa, care nu sunt inregistrate la APIA si nu iau subventii, dar sunt bio, pentru ca acei oameni nu folosesc nicio substanta.

Cred ca procentul de produse bio romanesti este mult mai mare decat in statisticile oficiale”, a declarat Moise.

El nu a spus ce procent arata aceste statistici, precizand doar ca cifrele sunt extrem de mici si nu reflecta realitatea.

“Ne pregatim si avem o perspectiva de crestere in perioada urmatoare, in concordanta cu solicitarile Comisiei Europene.

Citeste si: Sarea romaneasca, tot mai prezenta pe pietele din Europa. Cat de mult au crescut exporturile?

La momentul actual asteptam un feed-back din partea Comisiei Europene pe ce am trimis noi ca date sa vedem daca vor ramane acestea sau daca tinta va deveni mai ambitioasa”, a completat oficialul ministerial.

Potrivit lui Moise, din ce in ce mai multi fermieri se orienteaza spre culturile ecologice, odata cu scumpirea fertilizatorilor si a carburantilor.

“Din punctul meu de vedere, in aceasta zona exista perspectiva de crestere. Pretul ingrasamintelor a crescut foarte mult si nici nu exista disponibilitate pe piata romaneasca de ingrasaminte.

Automat, fermierii sunt nevoiti sa-si reduca consumul de fertilizatori.

De asemenea, discutam de o crestere substantiala a pretului la combustibil, ceea ce inseamna ca fermierii vor face mai putine lucrari si se vor orienta spre agricultura ecologica.

Pentru ca, daca exista piata pentru aceste produse, multi fermieri vor fi tentati sa treaca spre ecologic, pentru ca agricultura intensiva presupune costuri foarte mari.

Nemaiavand o rata de profitabilitate prea mare de business, prefera sa mearga catre zona de ecologic”, a aratat Moise.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE