In 2022, exporturile de sare romaneasca au inregistrat o crestere semnificativa, in special pe pietele din Europa Centrala si de Est, a anuntat Societatea Nationala a Sarii – Salrom SA.
In 2022, societatea si-a majorat si productia pentru piata interna, cu peste 100.000 de tone fata de cantitatile livrate in anii anteriori.
„Societatea Nationala a Sarii (Salrom SA) a ocupat si locul lasat liber de Regia Sarii din Donbas (Ucraina) pe piata din Europa Centrala si de Est.
Ungaria a contractat, numai pentru acest an, 200.000 de tone de sare pentru deszapezire, pentru care va achita 10,2 milioane de euro.
Totalul exporturilor de sare in Ungaria va depasi, in 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decat in 2021.
Cresteri semnificative ale exporturilor de sare romaneasca se inregistreaza, in 2022, si in Slovacia – peste 82.000 de tone (de patru ori mai mult decat in 2021), Republica Moldova si Bulgaria.
Citeste si: Petre Daea se opune plafonarii preturilor la alimente: „Ar afecta producatorii”
De asemenea, a crescut cantitatea livrata catre Polonia”, se mentioneaza in comunicatul Salrom.
De asemenea, Societatea Nationala a Sarii a crescut productia pentru piata interna, cu peste 100.000 de tone fata de cantitatile livrate in anii anteriori, ceea ce a dus la dublarea veniturilor.
„Se lucreaza, in doua, chiar si in trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am incheiat”, a declarat Dan Dobrea, directorul societatii.
Societatea a demarat si o serie de investitii in retehnologizare, una dintre cele mai importante achizitii fiind o combina automatizata de extractie a sarii, in valoare de 18,9 milioane lei, care a fost deja coborata in mina de la Praid si urmeaza a fi pusa in functiune.
O alta combina similara va fi achizitionata pentru Salina Slanic Prahova.
Alte investitii majore anuntate de societate sunt: modernizarea retelelor tehnologice de transport (12,83 milioane lei), un nou flux de macinare la Dej (2,76 milioane), un concasor la Prahova si o centrifuga pulsatorie la Cacica, fiecare in valoare de peste un milion de lei.
Potrivit sursei citate, nici turismul in salinele administrate de Salrom SA nu a fost neglijat.
Numai in primele 7 luni ale anului 2022, peste 700.000 de turisti romani si straini au vizitat cele 5 saline amenajate.
Veniturile din activitati turistice au depasit in prima jumatate a anului 26 milioane de lei, sustin reprezentantii societatii.
„Salrom este o companie cu un dinamism aparte.
Constienti de contextul in care evoluam, in viitor vom diversifica atat activitatile din saline, cat si gama de produse cu care suntem prezenti in magazine.
Campania de rebranding pe care o gandim va fi pusa in aplicare pana la finalul anului.
De altfel, cu un efort sustinut, Salrom a reusit sa redeschida in conditii de siguranta si salina Praid pentru vizitatori intr-un timp scurt raportat la situatia din teren”, a adaugat Dan Dobrea.
Salrom SA este singurul producator de sare din Romania si are aproximativ 1.500 de angajati.
Societatea este detinuta in proportie de 51% de statul roman, prin Ministerul Economiei, iar restul actiunilor se afla in posesia Fondului Proprietatea.