In prima etapa a controalelor tematice desfasurate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au realizat 8.455 de controale,in urma carora au fost acordate 489 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 2.240.000 de lei.
Totodata, au fost retinute 2.515 de kg de carne si produse din carne si a fost emisa o ordonanta de suspendare a activitatii.Toate produsele neconforme au fost dirijate catre unitati de neutralizare pentru a fi distruse.
Citeste si: Clarificari de la UE: PNRR nu interzice incalzirea pe lemne pana in 2023
Controalele, desfasurate in intervalul 29.11.2021 – 22.12.2021,au vizat 120 unitati de abatorizare, 1.311 unitati de procesare, transare si comercializare a carnii, 151 de unitati de procesare din sectorul laptelui, 128 de unitati de procesare produse de pescuit sau pescarii, 16 centre de ambalare oua, 295 de unitati de depozitare, 4.158 de unitati de alimentatie publica, 456 de unitati de patiserie/cofetarie, 137 de unitati de panificatie, 43 de pensiuni,194 de piete si 284 de unitati de depozitare legume si fructe.
De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale in trafic, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratelor de Politie Judetene, pentru a se verifica respectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind transportul animalelor sial produselor alimentare de origine animala si nonanimala.
O atentie deosebita a fost acordata si verificarii respectarii restrictiilor sanitare veterinare impuse pentru miscarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pesta porcina africana, care au scopul de a preveni raspandirea bolii.
Principalele neconformitati identificate au fost :
-desfasurarea activitatilor in unitati neinregistrate sanitar veterinar;
– nerespectarea conditiilor de igiena si de intretinere a spatiilor de prelucrare si depozitare a alimentelor si a echipamentelor de protectie;
– comercializarea de animale fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara;
– deficiente privind asigurarea trasabilitatii produselor alimentare;
– ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
– utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.
Pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor, ANSVSA pune la dispozitia cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului institutiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie,
ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara si in perioada urmatoare, prin intensificarea actiunilor de inspectie si control cu aceasta tematica pana pe data de 7 ianuarie 2022 si prin asigurarea serviciului de permanenta, de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor de la nivelul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti.