septembrie 26, 2022

ANM: raciri accentuate ale vremii, in aproape toata tara. Minime de 0 grade Celsius

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prima jumatate a acestei saptamani, vremea va fi calda, insa, ulterior, va intra intr-un proces de racire si va ajunge chiar si la valori minime de 0-6 grade Celsius, pe timpul noptii. De asemenea, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in anumite zone din tara, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 5-17 octombrie.

Pe timpul zilei, temperaturile maxime nu vor depasi 24 de grade Celsius in intervalul mentionat, iar cele minime se vor situa intre 0 si 8 grade Celsius.

Potrivit ANM, in Banat, intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori usor mai ridicate decat cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 23 – 24 de grade Celsius si minime de 9 – 12 grade, in medie. Incepand din 6 octombrie insa, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va resimti mai intai la temperaturile diurne, apoi si la cele din cursul noptilor, devenind mai rece decat in mod obisnuit. Astfel, in jurul datei de 10 octombrie, maximele termice vor fi de 13 – 15 grade, iar minimele de 6 – 8 grade. Estimarile prognostice pentru cea de-a doua saptamana indica un regim al temperaturilor fara variatii semnificative, vremea mentinandu-se relativ racoroasa (de altfel obisnuita spre mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16 – 18 grade Celsius si nocturne de 5 – 9 grade, mediat regional.

In perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi mai frecvente si moderate cantitativ va fi ridicata. In a doua parte a intervalului de referinta, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

In zona Crisanei, in debutul perioadei, vremea va fi usor mai calda decat normal, astfel ca temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, intre 20 si 24 de grade Celsius, iar cele nocturne vor fi de 8 si 12 grade. Dupa data de 7 octombrie insa, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va resimti mai intai la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 13 – 16 grade (mai scazute decat cele inregistrate in mod obisnuit in prima jumatate a lunii octombrie), apoi si la cele minime, care vor fi de 6 – 8 grade Celsius. Estimarile prognostice pentru a doua saptamana indica un regim termic fara oscilatii importante de la o zi la alta, vremea mentinandu-se relativ racoroasa (in limite in general apropiate de cele obisnuite la mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16 – 18 grade si nocturne de 5 -8 grade Celsius, mediat regional.

In perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, va fi ridicata. In a doua parte a intervalului de referinta, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

In Transilvania, la inceputul intervalului, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate si local, in vestul regiunii, mai ridicate decat cele specifice primei decade de octombrie, respectiv 17 – 22 de grade Celsius, in medie, noptile vor fi insa racoroase in mare parte a regiunii – minime termice de 3 – 8 grade, iar in depresiuni chiar in jurul a 0 grade. Intre 7 si 10 octombrie, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va resimti la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 11 – 15 grade Celsius (mai scazute decat cele inregistrate in mod obisnuit in aceasta perioada din an), iar cele minime se vor situa intre 1 si 6 grade, posibil usor negative in estul zonei. Pentru a doua saptamana, nu sunt estimate variatii termice semnificative, mentinandu-se in
general un ecart mediu apropiat de cel normal la mijlocul lunii octombrie, cu maxime de 13 – 17 grade si minime de 0 – 6 grade.

In primele zile, regimul pluviometric se va mentine deficitar, insa in jurul datei de 8 octombrie si temporar in cea de-a doua saptamana probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata.

In Maramures, in debutul perioadei, vremea va fi mai calda decat normal, astfel ca temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, intre 19 si 22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 5 – 8 grade. Dupa data de 7 octombrie insa, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va resimti mai intai la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 12…15 grade (mai scazute decat cele climatologic specifice in prima jumatate a lunii octombrie), apoi si la cele minime, care vor fi de 3 – 5 grade. Estimarile prognostice pentru a doua saptamana indica un regim termic fara variatii importante de la o zi la alta, vremea mentinandu-se in general in limite apropiate de cele obisnuite la mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15 – 17 grade si nocturne de 4 – 7 grade, mediat regional.

In primele zile nu va ploua, iar dupa data de 8 octombrie probabilitatea pentru ploi locale, temporare va fi relativ ridicata.

In regiunea Moldovei, vremea va fi in racire, de la valori apropiate de cele normale in aceasta perioada din an in primele zile (maxime termice de 16 – 19 grade si minime de 4 – 8 grade Celsius) la temperaturi mai mici decat cele climatologic specifice, astfel ca in intervalul 8 – 10 octombrie cele diurne vor fi de 10 – 13 grade, iar cele nocturne de 2 – 6 grade, mediat regional. Ulterior, valorile termice, cu precadere cele diurne, vor fi in crestere usoara si se vor situa in general in jurul celor obisnuite la mijlocul lunii octombrie, cu un ecart mediu al maximelor de 15 – 18 grade si al minimelor de 4 – 7 grade.

Regimul pluviometric va continua sa fie deficitar, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicata in jurul datei de 8 octombrie, mai ales in sudul regiunii, iar pe alocuri ploi in general slabe vor fi posibile in unele zile din a doua saptamana.

In Dobrogea, vremea racoroasa va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinta, astfel ca, in medie, vor fi temperaturi maxime de 15 – 18 grade Celsius si minime de 8 – 11 grade. In perioada 8 – 10 octombrie vremea va fi chiar rece pentru prima decada de octombrie, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 12 – 14 grade si al celor nocturne de 6 – 9 grade. O usoara incalzire este estimata pentru finalul intervalului de referinta.

Regimul pluviometric va fi in continuare deficitar, doar in jurul datei de 8 octombrie fiind o probabilitate mai mare pentru ploi pe arii extinse.

In Muntenia, intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori apropiate de cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime 16 – 20 de grade Celsius si minime de 5 – 8 grade, in medie. In perioada 8 – 10 octombrie insa, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 12 – 15 grade. Pentru cea de-a doua saptamana estimarile indica valori in general apropiate de cele climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie, ziua cu 16 – 18 grade, iar noaptea 5 – 9 grade, mediat regional, posibil in crestere usoara la finalul intervalului.

Regimul pluviometric va continua sa fie deficitar la inceputul intervalului, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicata in jurul datei de 8 octombrie, iar pe alocuri ploi in general slabe vor fi posibile in unele zile din a doua saptamana.

In zona Olteniei, intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori in jurul celor specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 18 – 21 de grade Celsius si minime de 7 – 11 grade, in medie. In perioada 8 – 10 octombrie insa, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 11 – 15 grade. Estimarile prognostice pentru cea de-a doua saptamana indica un regim al temperaturilor in general apropiat de normal pentru mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15 – 18 grade si nocturne de 4 si 9 grade, mediat regional, posibil in crestere usoara la finalul intervalului.

In perioada 7-9 octombrie probabilitatea de ploaie va fi ridicata, dar in restul intervalului de referinta, cu precadere in primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar.

La munte, valorile termice vor fi apropiate de cele normale in prima decada de octombrie (in medie maxime de 11 – 15 grade si minime de 2 – 7 grade, cu valori mai scazute la peste 1700 m altitudine, unde noaptea vor fi negative). Intre 7 si 10 octombrie vremea va fi rece, cu un ecart termic mediu diurn de 4 – 10 grade si nocturn de -4 si 4 grade. Ulterior, temperaturile – cu precadere cele diurne – vor fi in crestere usoara si se vor situa in jurul celor climatologic specifice perioadei din an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE