Preturile la alimente continua sa creasca pentru a patra luna consecutiva, arata Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, pana la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna iunie 2011.
Citeste si: Politica Agricola Comuna, supusa reformei. Cum va fi modificat programul de 387 de miliarde de euro?
FAO subliniaza ca acest indice continua sa se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, inregistrat in luna februarie 2011.
Laptele praf, untul si painea sunt in mare parte responsabile de cresterea globala inregistrata in luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial si a cotatiilor ridicate la materiile prime agricole, in frunte cu graul.
In ceea ce priveste preturile lactatelor, indicele calculat de FAO a inregistrat o crestere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, in conditiile in care „cumparatorii incearca sa se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o inasprire a pietelor”, sustine FAO.
De asemenea, pretul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, in conditiile in care pretul graului a atins cel mai ridicat nivel de dupa luna mai 2011.
„Aceasta crestere reflecta cererea puternica pe fondul livrarilor limitate, in special pentru graul de calitate superioara, precum si ingrijorarile cu privire la ploile insuficiente din Australia si posibilitatea modificarii masurilor de export in Federatia Rusa”, subliniaza FAO.
In schimb, pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scazut usor cu 0,3%, ca urmare a diminuarii cotatiilor la uleiul de soia si uleiul de rapita dar si a scaderii pretului petrolului.
La randul sau, pretul global la carne calculat de FAO a scazut cu 0,9% in noiembrie, aceasta fiind a patra luna de scadere consecutiva.
Tot joi, FAO a dat publicitatii si un set de noi estimari revizuite cu privire la productia mondiala de cereale in 2021, prognozand o productie de 2,791 miliarde de tone, mai mica fata de cea de 2,793 miliarde de tone prognozata luna trecuta. FAO a precizat ca aceasta revizuire este cauzata in primul rand de reducerea estimarilor sale cu privire la productiile de orz si sorg.