septembrie 23, 2021

Bloomberg: risipa alimentara, estimata la 40% din productie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou studiu adanceste ingrijorarile cu privire la risipa alimentara, care a ajuns in prezent la 2,5 miliarde de tone, dublu fata de estimarile anterioare.

O cantitate estimata la 2,5 miliarde de tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipita de retaileri sau consumatori la nivel global, adica aproximativ 40% din productie, potrivit unui nou raport realizat de World Wildlife Fund si retailerul britanic Tesco Plc.

Este vorba de o cifra aproape dubla fata de o estimare anterioara care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial, in conditiile in care fermele din tarile bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decat se credea initial, potrivit unui material Bloomberg, citat de Agerpres.

De mai multi ani, cercetatorii incearca sa puna laolalta datele cu privire la amploarea risipei alimentare, care, potrivit Comitetului interguvernamental pentru studierea modificarilor climatice, este responsabila pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Ultima analiza completa a alimentelor pierdute de la ferma si pana la farfurie a fost efectuata in 2011 de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), conform careia aproximativ 33% productia mondiala de alimente este risipita.

„Cel mai probabil, problema este mai grava decat credem. Stim de mai multi ani ca risipa si pierderile de alimente reprezinta o problema uriasa care nu poate fi ignorata si la randul sau ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii si climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentara la WWF.

Noul raport publicat miercuri, care se bazeaza pe studiile realizate de FAO, arata ca 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adauga alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor si consumatorilor, cum a estimat la inceputul acestui an Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.

Insa, contrar presupunerilor anterioare conform carora pierderea de alimente la nivelul fermelor este in principal o problema pentru regiunile sarace, raportul WWF si Tesco arata ca, dimpotriva, tarile cu venituri mari si medii din Europa, America de Nord si Asia industrializata sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial pana la momentul recoltarii.

Autorii raportului cer guvernelor si companiilor alimentare sa adopte masuri tintite pentru reducerea problemei risipei alimentare. Conform acestei abordari, companiile stabilesc tinte pentru reducerea risipei alimentare, masoara si raporteaza surplusul si risipa si adopta masuri in operatiunile lor de la furnizori si pana la consumatori.

Pana acum doar 11 din cele 192 de planuri nationale climatice, convenite in cadrul acordului de la Paris, mentioneaza pierderile si risipa de alimente. Majoritatea acestor planuri apartin unor state africane care au decis sa abordeze problema pierderilor de alimente post-recoltare.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptata de ONU, Romania si-a asumat reducerea cu 50% a risipei alimentare pana in anul 2030. Jumatate dintre consumatorii romani risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, potrivit unui studiu din 2018 al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE