Bercu(UNCSV), despre performanta in agricultura: ”Daca vrem sa avem rezultate ca in multinationale, trebuie sa avem oameni platiti ca in multinationale”

Facebook
Twitter

Politica Agricola Comuna (PAC) pare un obiectiv greu de realizat, atat de catre fermieri cat si de catre oficialitati, persoanele implicate fiind de parere ca li se cere mult prea mult, cu bani putini, este de parere Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

„Daca vrem sa avem in agricultura rezultate ca in multinationale, trebuie sa avem oameni platiti ca in multinationale”, a spus Florentin Bercu.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care agricultura romaneasca se confrunta cu o penurie de forta de munca, cu imbatranirea populatiei rurale si cu deficit de informatii in ceea ce priveste politicile europene de sustinere. Reprezentantii unor companii de recrutare din industria de profil spun ca ar fi vorba de un deficit de 10-15%.

Mihail Dumitru, director general adjunct al Directoratului General Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, prezent la acelasi eveniment, a mentionat ca exista un potential imens pe care il ofera tehnologia „blockchain” in agricultura, ca o solutie la reducerea deficitului de personal.

Iar Marius Micu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a precizat ca Romania trebuie sa inteleaga necesitatea sustinerii formelor asociative in agricultura. Pe de alta parte, Nicu Vasile, presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), crede ca este greu sa misti lucrurile in Romania, din cauza birocratiei excesive.

Printre temele abordate, a mai fost si deficitul comercial cu produse agroalimentare, o problema structurala a economiei romanesti, care se acutizeaza, potrivit fermierilor sau reprezentantilor asociatiilor de fermieri.

„Doar in prima jumatate a anului, primii zece mari importatori de produse agroalimentare din Romania au adus pe piata marfa de aproximativ un miliard de euro.” Nicu Vasile a mai spus in cadrul evenimentului ca pretul produselor agroalimentare ar putea creste cu 15-20% in preajma sarbatorilor de iarna, din cauza impactului facturilor la energie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE