ITP la tractoare, direct in localitatea proprietarului. Anunt nou al RAR despre aceasta practica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Posesorii de tractoare si de alte tipuri de utilaje agricole pot solicita in continuare sprijinul RAR pentru efectuarea ITP-ului sau eliberarea Cartii de Identitate a Vehicului, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la un punct de lucru al institutiei.

„Registrul Auto Roman continua activitatile pe care le desfasoara in teren pentru eliberarea CIV si efectuarea ITP tractoarelor si utilajelor agricole. Daca detineti astfel de vehicule cu care circulati pe drumurile publice si intentionati sa le inregistrati la autoritatea locala, trebuie sa stiti ca puteti solicita sprijinul reprezentantei judetene a RAR, care dispune de laboratoare mobile pentru certificarea autenticitatii.

Registrul Auto Roman va recomanda sa cereti sprijinul autoritatilor locale pentru fi ajutati sa va organizati si sa solicitati deplasarea laboratoarelor noastre in localitatea de domiciliu.”, au anuntat reprezentantii RAR, pe pagina de Facebook a institutiei.

ITP-ul, obligatoriu pentru toate utilajele care circula pe drumurile publice. Ce sanctiuni risca persoanele care nu se conformeaza?

In urma unui ordin MAI, toate tractoarele care circula pe drumurile publice vor trebui sa aiba efectuata Inspectia Tehnica Obligatorie.

Conformarea cu noua conditie este necesara chiar si pentru fermierii care se deplaseaza pe drumurile publice doar cateva zeci de metri pentru a ajunge la parcelele agricole, in caz contrar acestia riscand sa fie sanctionati.

Potrivit legii, ITP-ul este obligatoriu atat pentru utilajele cu motor (tractorul) cat si pentru cele care vin atasate acestuia (remorca). Totusi, pentru semanatoare si plug nu este necesara efectuarea inspectiei tehnice.

Neconformarea cu aceasta noua regula, intrata deja in vigoare, aduce sanctiuni drastice pentru fermieri. Persoanele care sunt prinse conducand pe drumurile publice fara ITP, risca o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei dar si confiscarea certificatului si a placutelor de inmatriculare, care se vor restui proprietarului doar dupa ce ITP-ul va fi efectuat la RAR, nu la orice statie ITP. Tractoarele carora li se vor confisca placutele vor putea fi transportate doar pe platforma, pentru a fi supuse inspectiei tehnice.

Potrivit noilor modificari din Ordinul MAI, se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, al oraselor, al municipiilor si al sectoarelor municipiului Bucuresti numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de catre acestea, troleibuzele, mopedele si cvadriciclurile usoare asa cum sunt prevazute in Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea si supravegherea pietei pentru vehiculele cu doua sau trei roti si pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» a emis cartea de identitate a vehiculului, masinile autopropulsate pentru care Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» a emis atestatul tehnic, precum si tramvaiele si vehiculele cu tractiune animala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE