Vesti bune pentru posesorii de utilaje agricole. ITP, direct in localitatea de domiciliu a proprietarului. Cum puteti solicita verificarea?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Registrul Auto Roman vine in sprijinul fermierilor care detin utilaje agricole fara CIV si fara ITP efectuat si pune la dispozitie laboratoare mobile pentru certificarea autenticitatii, care se pot deplasa in localitatea de domiciliu a solicitantului, pentru verificarea si eliberarea cartii de identitate a vehiculului, dar si a ITP-ului.

„Detineti tractoare sau utilaje agricole cu care circulati pe drumurile publice si aveti nevoie de CIV pentru a le putea inregistra la autoritatea locala? Laboratoarele noastre mobile pentru certificarea autenticitatii se deplaseaza in localitatile de domiciliu ale clientilor pentru eliberarea cartii de identitate a vehiculului si efectuarea ITP. De la inceputul anului am realizat aceste proceduri pentru sute de astfel de autovehicule. Registrul Auto Roman le recomanda celor care utilizeaza tractoare si utilaje agricole cu care se deplaseaza si pe drumuri publice sa ceara sprijinul autoritatilor locale pentru fi ajutati sa se organizeze si sa solicite deplasarea laboratoarelor mobile pentru certificarea autenticitatii vehiculelor, disponibile la nivelul fiecarei reprezentante RAR”, au anuntat reprezentantii RAR, pe pagina de Facebook a institutiei.

ITP-ul, obligatoriu pentru toate utilajele care circula pe drumurile publice. Ce sanctiuni risca persoanele care nu se conformeaza?

In urma unui ordin MAI, toate tractoarele care circula pe drumurile publice vor trebui sa aiba efectuata Inspectia Tehnica Obligatorie.

Conformarea cu noua conditie este necesara chiar si pentru fermierii care se deplaseaza pe drumurile publice doar cateva zeci de metri pentru a ajunge la parcelele agricole, in caz contrar acestia riscand sa fie sanctionati.

Potrivit legii, ITP-ul este obligatoriu atat pentru utilajele cu motor (tractorul) cat si pentru cele care vin atasate acestuia (remorca). Totusi, pentru semanatoare si plug nu este necesara efectuarea inspectiei tehnice.

Neconformarea cu aceasta noua regula, intrata deja in vigoare, aduce sanctiuni drastice pentru fermieri. Persoanele care sunt prinse conducand pe drumurile publice fara ITP, risca o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei dar si confiscarea certificatului si a placutelor de inmatriculare, care se vor restui proprietarului doar dupa ce ITP-ul va fi efectuat la RAR, nu la orice statie ITP. Tractoarele carora li se vor confisca placutele vor putea fi transportate doar pe platforma, pentru a fi supuse inspectiei tehnice.

Potrivit noilor modificari din Ordinul MAI, se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, al oraselor, al municipiilor si al sectoarelor municipiului Bucuresti numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de catre acestea, troleibuzele, mopedele si cvadriciclurile usoare asa cum sunt prevazute in Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea si supravegherea pietei pentru vehiculele cu doua sau trei roti si pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» a emis cartea de identitate a vehiculului, masinile autopropulsate pentru care Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» a emis atestatul tehnic, precum si tramvaiele si vehiculele cu tractiune animala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE