Investitie inedita, intr-o comuna din judetul Brasov, care scade costurile suportate de crescatorii de animale

Facebook
Twitter

Crescatorii de animale din comuna Dragus, judetul Brasov, beneficiaza acum de o platforma comunala de colectare a gunoiului de grajd, in urma unei investitii care se ridica la 2,098 milioane de lei, care le permite acestora sa elimine dejectiile intr-un mod ecologic, fara a mai suporta costuri suplimentare.

„Managementul corespunzator al gunoiului de grajd reprezinta una dintre cele mai importante responsabilitati ale crescatorilor de animale, pe de o parte, dar si ale autoritatilor locale, pe de alta parte. Atunci cand cele doua parti lucreaza impreuna, rezultatele nu intarzie sa apara, iar pentru apele din zona se diminueaza mult riscul de poluare cu azot. Asa se intampla si in comuna Dragus din judetul Brasov, unde micii fermieri beneficiaza acum de o platforma comunala pentru colectarea gunoiului de grajd. Noua platforma are o capacitate de 1.890 metri cubi/an, suficienta pentru nevoile comunei cu aproximativ 1.100 locuitori”, se mentioneaza in comunicat.

Din investitia de 2,098 milioane lei, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a asigurat 95,7%, restul de 4,3% fiind platit din bugetul local.

„Si acest obiectiv de mediu a fost construit in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, derulat de mai multi ani sub coordonarea MMAP, proiect ce sprijina comunitatile locale sa construiasca si sa exploateze platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd. In acest fel, dorim sa asiguram infrastructura necesara prevenirii poluarii apelor cu nitrati, pentru deservirea micilor crescatori de animale, in special din gospodariile de subzistenta”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Vasile Panaite.

Partea cea mai insemnata a costurilor pentru amenajarea si dotarea platformelor, peste 90%, este asigurata de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala. Restul cheltuielilor, precum si costurile de exploatare sunt suportate de autoritatile locale. In acest fel, mai multe localitati din intreaga tara au devenit beneficiare ale unor spatii amenajate si dotate, conform celor mai ridicate standarde, pentru colectarea si compostarea in siguranta a gunoiului de grajd, subliniaza reprezentantii ministerului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE