Vesti bune pentru fermierii care acceseaza fonduri europene pentru achizitia de utilaje. AFIR modifica preturile de referinta

Facebook
Twitter

AFIR a modificat Ghidul Bazei de date cu preturi de referinta, utilizat pentru evaluarea proiectelor cofinantate din Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in cadrul programelor nationale de dezvoltare rurala.

Modificarile au avut in vedere adaptarea la contextul economic si social actual, in special referitor la cresterile preturilor pentru materiile prime.

”Baza de date cu preturi de referinta pusa de AFIR la dispozitia beneficiarilor PNDR este un instrument util atat timp cat reflecta realitatea din piata. Scopul modificarilor pe care le-am realizat acum este tocmai acesta – referinta corecta la piata. In conditiile in care, in acesta perioada, dinamica preturilor este una accelerata, avem obligatia sa ajutam pe cei care planifica achizitia de utilaje sau echipamente sa poata face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achizitiei. Astfel, modificarile de pret pot fi operate in Baza de date in cel mai scurt timp.” a declarat Mihai MORARU, Director General al AFIR.

Conform noilor proceduri, pe fondul situatiei speciale din ultima perioada in care pretul materiilor prime a crescut substantial, in decursul anului 2021, actualizarea preturilor se poate realiza o data la trei luni, la solicitarea oficiala a celui care a inscris elementele respective in Baza de Date a AFIR, insotita de o comunicare oficiala din partea producatorului.

Aceasta prevedere reprezinta o exceptie de la regula de baza, care prevede ca actualizarea preturilor se face la cel putin sase luni, daca preturile elementelor din Baza de Date au crescut cu pana la 5% in ultimele 12 luni. Daca preturile elementelor au crescut cu mai mult de 5% in ultimele 12 luni, modificarea preturilor se poate face la 12 luni de la actualizarea anterioara, indiferent daca producatorul/ importatorul/ dealerul a solicitat modificarea preturilor o data la trei luni sau mai rar.

Incepand din ianuarie 2022, se va reveni la actualizarea preturilor conform regulii de baza.

Prin Baza de Date cu Preturi de Referinta (BDPR), AFIR faciliteaza accesul solicitantilor de fonduri europene la informatii, simplificand in acelasi timp procedura de achizitie. Astfel, elementele care se regasesc in aceasta Baza de date pot fi achizitionate de catre beneficiarii privati PNDR in mod direct, fara a mai parcurge nicio alta procedura de achizitie.

Ghidul actualizat al bazei de date cu preturi de referinta este disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, la sectiunea Informatii utile – Baze de date cu preturi de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE