Cati bani primesc fermierii care au accesat masurile de sprijin pentru legumicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Masurile de sprijin cuplat puse la dispozitia fermierilor in acest an au atras un numar impresionant de beneficiari care s-au aratat interesati in a accesa aceste forme de finantare. MADR a publicat o lista cu toate sumele care vor fi acordate fermierilor, in fiecare judet, dar si tipul de sprijin pentru care se va acorda finantarea.

In ceea ce priveste Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate, aprobat prin HG nr. 651/2021, din suma alocata de 30,76 mil. euro, peste 9 milioane de euro vor fi incasati de cei 4.514 cultivatori din judetul Olt.

Astfel, 29,3 % din suma alocata programului va fi accesata de judetul Olt, urmat de judetele Galati – 20,5 %, Dolj – 9,7 %, Giurgiu – 6,6 %, Buzau – 4,3 %.

Cele 5 judete insumeaza 10.824 cultivatori, reprezentand 75,8 % din totalul producatorilor, iar 70,3 % din suma alocata programului va fi destinata acestor judete.

Programul de sustinere a productiei de usturoi, aprobat prin HG 108/2019, cu modificarile si completarile ulterioare

Din 1.016 cultivatori inscrisi in programul de sustinere a productiei de usturoi, 549 de cultivatori (53,8 %) sunt din judetele Buzau, Olt, Teleorman, Botosani si Giurgiu. Suprafata totala cultivata este de 680,4 ha, insumand aproximativ 59% din total.

Din suma de 3.08 mil. euro, alocata programului, 1.82 mil. euro va reveni celor 5 judete mentionate mai sus, reprezentand cca 59% din total.

Din 135 de beneficiari, 100 sunt din judetele Galati, Olt, Ialomita, Teleorman si Dolj, reprezentand 74% din totalul acestora. Suprafata platita a fost de 308,87 ha, insumand 44,5% din totalul suprafetei eligibile pentru aceasta masura. Suma platita legumicultorilor din cele 5 judete a fost de 0,60 mil. euro reprezentand 44,32% din plafonul alocat masurii.

 

Pentru masura „Castraveti cultivati in camp pentru industrializare” au aplicat doar 4 cultivatori din judetele Ialomita si Dolj. Suma totala platita pentru aceasta masura a fost de 0,05 mil. euro, pentru o suprafata de 15,6 ha.

Din numarul total de 6.487 beneficiari, 5.255 sunt din judetele Olt, Galati, Dolj, Buzau si Arad, reprezentand 81%. Suma platita legumicultorilor a fost de 6,40 mil. euro, reprezentand 75 % din plafonul alocat masurii.

Subliniem ca au fost organizate frecvent intalniri intre asociatiile de legumicultori si retaileri privind conditiile de desfacere.

De asemenea, facem precizarea ca de piata neagra, de fraude si etichetare incorecta se ocupa alte institutii ale statului roman cu atributii specifice, cu care suntem dispusi sa colaboram pentru eradicarea acestui fenomen.

Apreciem demersurile media si incurajam o campanie sustinuta in acest sens. Totodata, asiguram publicul larg ca preocuparea constanta a MADR este de a promova consumul de

produse romanesti, fiind deschisi la propunerile venite din partea actorilor implicati in acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel incat fermierii sa poata desface pe piata productia obtinuta in conditii cat mai avantajoase.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE