AFIR a publicat ghidul de finantare cu ajutorul caruia se pot incasa fonduri europene pentru procesarea si marketingul produselor agricole prin PNDR 2014-2020.
Documentul si anexele aferente contin informatiile necesare depunerii cererilor de finantare in sesiunea care se va desfasura in intervalul 8 octombrie 2021, ora 9:00 – 7 ianuarie 2022, ora 16:00.
Conform reprezentantilor AFIR, sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) si forme asociative si de 40% pentru alte intreprinderi. De asemenea, in cazul investitiilor colective intensitatea sprijinului poate creste cu 20 de puncte procentuale.
Valoarea fondurilor europene obtinute variaza in functie de tipul de beneficiar si de investitie, astfel: pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/proiect pentru investitiile noi permise in cadrul fisei submasurii si de 600.000 de euro/proiect pentru modernizare/ extindere.
In plus, pentru intreprinderi mijlocii se pot accesa fonduri in valoare de 1,2 milioane de euro/proiect pentru investitiile noi permise in cadrul fisei submasurii sau de un milion de euro/proiect pentru modernizare sau extindere. Pentru alte intreprinderi si forme asociative, valoarea sprijinului creste la 1,5 milioane de euro/proiect – in cazul investitiilor noi permise, respectiv la 1,2 milioane de euro/proiect – pentru modernizare/extindere.
„Solicitantul trebuie sa respecte o serie de conditii minime pentru a accesa fondurile disponibile prin aceasta linie de finantare, cum ar fi: sa desfasoare activitati economice ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau persoana juridica romana; sa actioneze in nume propriu si sa asigure surse financiare stabile si suficiente, necesare cofinantarii pe tot parcursul implementarii investitiei”, precizeaza AFIR.
Potrivit sursei citate, printre activitatile eligibile in cadrul submasurii 4.2, se poate obtine finantare europeana pentru: infiintarea, extinderea, modernizarea, dotarea unitatilor de procesare plante proteaginoase (de exemplu: mazare, fasole, soia, linte, naut, bob, arahide, floarea soarelui, dovleac etc.), dar si pentru alte produse decat plantele proteaginoase, ca materie prima de baza. Totodata, sunt eligibile investitii privind colectarea materiei prime, depozitarea materiei prime sau a produselor finite, marketingul acestora (de exemplu: etichetare, ambalare), precum si investitii pentru comercializarea produselor doar ca o componenta secundara a proiectului.
Mai mult, se poate finanta extinderea si modernizarea de retele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si capacitati de ambalare, comercializare (componenta secundara), cat si imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare.
„De asemenea, este eligibila in cadrul submasurii 4.2 producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile (solara, eoliana, valorificarea energetica a biomasei, geotermala), a energiei produsa cu ajutorul pompelor de caldura, in cadrul unitatii in care se desfasoara o activitate finantata prin submasura 4.2 exclusiv pentru consumul propriu, doar ca o componenta secundara a proiectului”, sustin oficialii AFIR.
Institutia mentioneaza ca persoanele interesate sa acceseze fonduri europene pentru investitii in procesarea sau marketingul produselor agricole pot consulta gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea „Investitii PNDR”, pagina dedicata submasurii 4.2, in vederea intocmirii documentatiei necesare depunerii cererilor de finantare, care se va realiza online, pe site-ul Agentiei, la momentul lansarii sesiunii.