Clubul Fermierilor Romani: unii comercianti au impus fermierilor clauze abuzive pe timpul pandemiei. Cum se pot reduce situatiile de acest tip?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noua Politica Agricola, dar si Pactul Ecologic European au dus agricultura romaneasca si pe cea europeana intr-un proces puternic de transformare, iar evenimentele din ultima perioada au adus provocari precum lipsa fortei de munca, scaderea preturilor, dar si o inegalitate in ceea ce priveste veniturile fermierilor, declara reprezentantii Clubului Fermierilor Romani, care au lansat Concorde, un program menit sa rezolve aceste inechitati.

“Fermierii performanti din Romania trebuie sa gestioneze o impredictibilitate crescuta in ceea priveste asigurarea resurselor si a proceselor in ferma, precum si pentru valorificarea productiei. Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul romanesc, in conditiile secetei pedologice prelungite si ale crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Clubului Fermierilor Romani sustin ca a rezultat astfel o crestere neobisnuita a numarului incidentelor contractuale in relatiile dintre participantii la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzatoare sau chiar neexecutarea la termen si/sau in conditiile convenite a obligatiilor contractuale asumate.

“Cu aceasta ocazie au revenit in discutie problemele sistemice care au definit relatiile dintre fermieri, intermediari, traderi si industria prelucratoare de produse agricole in ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsa de incredere, pe fondul careia, profitand de capacitatea financiara disponibila, comerciantii din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de putine ori, clauze contractuale fara precedent sau chiar abuzive, menite sa le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproportionate si nelegitime suferite de fermierii de buna-credinta”, considera Cezar Iulian Gheorghe, expert analist pentru comertul cu cereale, Clubul Fermierilor Romani.

Astfel, lipsa de incredere este amplificata de absenta informatiilor permanent actualizate despre partile contractuale, despre oamenii implicati si despre istoricul si comportamentul in afaceri al acestora.

Reprezentantii Clubului Fermierilor Romani evidentiaza “selectiv o serie de practici comerciale devenite uzuale in relatia fermieri – traderi, care au contribuit la stabilirea unor pozitii contractuale inegale pentru fermieri si au generat riscuri majore concretizate in contextul secetei pedologice din 2020”.

Acestia mentioneaza clauze prin care se declara si/sau se recunoaste, in mod nerealist, o negociere inexistenta a contractului, precum si constituirea de garantii personale de catre administratorul/directorul fermei, pentru executarea obligatiilor contractuale asumate de societatea cu raspundere limitata/societatea pe actiuni, dupa caz, eludandu-se, astfel, raspunderea limitata a acestor participanti la circuitul economic;

“In acest context, Clubul Fermierilor Romani lanseaza proiectul Concorde adresat fermierilor din Romania, prin care urmareste stabilirea unui sistem de incredere si de bune practici comerciale, care sa permita consolidarea relatiilor contractuale in piata de agribusiness. Din cauza acestor provocari cu care se confrunta fermierii, Clubul Fermierilor Romani considera necesara stabilirea unui dialog coerent pentru regandirea parteneriatului si refacerea increderii fermieri – cumparatori / traderi, pentru asigurarea executarii corespunzatoare a obligatiilor contractuale”, a anuntat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE