LAPAR, despre cum vor fi afectati fermierii romani de noile politici UE. „Nu dorim sa crestem fara motiv costurile de productie”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentanti ai unei importante organizatii de fermieri isi arata ingrijorarea in legatura cu noile strategii propuse de UE pentru agricultura europeana, Green Deal si Farm to Fork, care implica restrictii pe care fermierii romani si noile state membre vor avea dificultati in a le respecta, dar si care vor duce la o crestere semnificativa a costurilor de productie si, implicit, a produselor ce vor ajunge pe mesele consumatorilor europeni, se arata intr-un comunicat remis StiriAgricole. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului :

Avand in vedere Pactul Ecologic European prin care se vizeaza transformarea UE intr-o societate echitabila si prospera, cu o economie moderna, competitiva si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, in care vor exista emisii nete de gaze cu efect de sera in 2050 si in care cresterea economica se decupleaza de utilizarea resurselor, Alianta pentru Agricultura si Cooperare, evidentiaza ca este nevoie sa se tina cont de realitatile din toate statele membre pentru a nu crea prejudicii grave pentru unele dintre acestea, respectiv pentru locuitorii din UE, dar si producatorii din sectorul agroalimentar.

Este obligatoriu ca standardele de productie sa se aplice in mod echitabil, uniform, celor care se afla in Europa si celor din afara UE, in asa fel incat sa avem exact aceleasi garantii. Agricultorii isi doresc un pret corect pentru produsele lor, iar daca exista noi reguli pentru pesticide sau fertilizanti, acestea trebuie sa fie aplicate si importurilor.

Suntem de acord cu faptul ca toti trebuie sa contribuim la reducerea amprentei de carbon si ca actiunile pe care le intreprindem in prezent determina viitorul in care alegem sa traim in urmatorii ani, dar trebuie sa existe un echilibru si sa nu se impuna, prin puterea dominanta a unor state europene mai puternice, obligatii si reguli inechitabile, care ar afecta procesul de crestere economica si convergenta in noile state membre.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare isi doreste ca autoritatile europene sa tina cont de progresele stiintifice in domeniu si de ritmul in care in mod realist pot fi generate solutii alternative, de pilda:

  • in Romania sunt cca 200 de substante active autorizate, in timp ce la nivelul UE sunt cca 400, iar in tari non-UE (ca, de pilda, Turcia), cca 1000 de substante active autorizate pentru protectia plantelor iar costurile deosebit de ridicate si timpul indelungat de circa 7-12ani, fac punerea pe piata a unor noi produse de protectia plantelor o misiune aproape imposibila, indiferent ca vorbim de pesticide sau de biopesticide a caror punerere pe piata urmeaza aceleasi rigori.
  • Romania este o zona endemica pentru organisme foarte agresive, care nu mai sunt prezente in alte state membre (precum Tanymecus dilaticollis), iar interzicerea unor insecticide moderne din grupa neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor poate diminua drastic productia de porumbului si floarea-soarelui, culturi la care acest membru detine un loc fruntas.

Agricultura UE este in prezent supusa unor constrangeri majore, precum Green Deal  si strategia Farm to Fork, strategia pentru biodiversitate, unor conditionalitati ce vin cu costuri sporite, nu doar pentru fermieri ci si pentru jumatate de miliard  de consumatori europeni. Se estimeaza o sporire a costurilor pentru producatorii europeni de 400% odata cu implementarea strategiilor mentionate anterior. Pot consumatorii sa-si permita hrana la aceste costuri fara sa nu se sporeasca saracia si sa fragmenteze consumatorii europeni intre consumatori de rang 1 si de rang 2.

De multe ori, solutiile propuse au, paradoxal, efecte nedorite asupra mediului, de pilda aplicarea tratamentelor in vegetatie pentru combaterea insectelor daunatoare in locul tratamentului industrial ale semintelor.

Imbunatatirea mediului si a zonelor rurale pune accent pe mentinerea si imbunatatirea calitatii mediului din zonele rurale, prin promovarea unui management durabil atat pentru suprafetele agricole, cat si pentru cele forestiere. Plantele de cultura produc oxigen si stocheaza carbon, astfel incat activitatea agricola are un efect pozitiv asupra mediului. Ca urmare, calitatea si dimensiunea terenului agricol, in special ale celui arabil, constituie un factor important pentru dezvoltarea rurala si noi, fermierii, suntem primii care avem grija de resursa noastra cea mai importanta. Nu dorim sa aplicam substante de care nu avem nevoie si sa crestem fara motiv costurile de productie.

In concluzie, deciziile privind reducerea sau interzicerea utilizarii solutiilor conventionale de protectie a plantelor trebuie sa fie luate tinand cont de rezultatele stiintifice si nu in baza presiunilor emotionale sau politice, iar aplicarea unor constrangeri, indiferent de cantitatea utilizata in prezent, este profund discriminatorie pentru acele state care utilizeaza tehnologii cu consum moderat, sub media europeana, cum este cazul Romaniei. Conform datelor publicate pe site-ul FAO, in prezent, Romania utilizeaza cca. 560 gr/ de substanta activa de pesticide pe hectar, in timp ce media UE este cu mult peste 2 kg/s.a ha, astfel incat apreciem ca orice decizie in sensul reducerii cantitatii de produse de protectie a plantelor trebuie sa tina cont de aceste realitati, iar obiectivele trebuie adaptate la nivelul fiecarui stat membru in functie de specificul acestuia, pentru a reduce dozele pana se ajunge la media europeana si dupa ce ajung toate statele membre la nivelul mediei europene sa discutam de o reducere sub medie, pentru statele membre care aplica cantitati mai mari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE