Cu toate ca Romania are o clima potrivita si soluri suficient de fertile pentru cultivarea sparanghelului, aceasta cultura nu este foarte raspandita pe teritoriul tarii noastre. Exista foarte putini fermieri romani care au luat decizia de a cultiva aceasta planta, insa cei care au incercat se bucura de rezultate multumitoare.
Unii dintre cultivatorii de sparanghel din tara noastra sunt cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, care au decis sa cultive, ca un experiment, sparanghel, si care s-au bucurat de rezultate surprinzatoare.
Potrivit cercetatorilor din cadrul universitatii, sparanghelul este o planta care se dezvolta rapid, iar dupa doar trei ani, cantitatea recoltata va fi una industriala.
„Cei care doresc sa isi infiinteze aceste culturi pot sa isi faca pepiniera lor proprie. Aproximativ dupa trei ani de zile se poate recolta, vorbim de cantitati industriale. Asteptam sa se dezvolte si vom mari treptat cultura de sparanghel si vom incerca sa punem direct in camp pentru ca aceasta mica cultura este infiintata intr-o sera rece”, spune Ioana Moldovan, asistent cercetare USAMV Cluj.
Motivele pentru care sparanghelul nu este cultivat in Romania
Sparanghelul este foarte putin cultivat la noi in tara pentru ca oamenii nu sunt familiarizati cu aceasta specie, spun specialistii. In plus, costurile de productie sunt mari.
„Nu este o cultura traditionala romaneasca pe care sa o cunoastem foarte bine sa o apreciem in mod deosebit. E o cultura care merge la peste 20.000 de euro pe hectar, este o investitie consistenta, dar e vorba si de investitia in tehnica aferenta pe care nu o ai la indemana . E vorba de o tehnologie care presupune o investitie de sute de mii de euro la nivelul unei gospodarii de unul sau doua hectare, nu se justifica o astfel de investitie pentru o tara care nu are traditie”, declara Avram Fitiu, profesor USAMV Cluj.
Pretul unei legaturi de sparanghel, in supermarketurile din Romania este de 14 lei, in timp ce in tarile din vestul Europei, pretul aceeasi cantitati poate ajunge chiar si la 5 euro.
Un exemplu de succes este cel al fermierului Dan Cristea, care a reusit sa infiinteze o cultura de sparanghel pe o suprafata de 7.500 de metri patrati si care obtine anual productii de 400-500 kg.