Programul National Apicol se modifica: ce beneficii au acum crescatorii de albine?

Facebook
Twitter

In sedinta Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobata o Hotarare  privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2020-2022.

Prezentul act normativ vizeaza o serie de modificari si completari la Programul national apicol, astfel:

– actualizarea valorii totale a sprijinului financiar, avand in vedere cursul euro stabilit la valoarea de 4,8683 lei pentru platile aferente anului 2021;

–  reglementarea termenului de depunere a cererii de intentie, respectiv pana la data de 31 mai a fiecarui an;

– modificarea termenului-limita de depunere a cererii de plata si a documentelor care o insotesc,  respectiv data de 31 iulie a fiecarui an, in loc de data de 1 august a fiecarui an, potrivit prevederilor legislatiei europene.

De asemenea, s-a reglementat o exceptie de la acest termen pentru anul 2022, cand termenul-limita de depunere a cererii de plata si a documentelor care o insotesc este data de 31 decembrie 2022.

– Masura de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune s-a completat cu inca doua actiuni, respectiv „Achizitionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de catre stupinele de elita si multiplicare” si „Achizitionarea de accesorii apicole de catre stupinele de elita/multiplicare.” Prin Program, pentru cele doua actiuni noi, se deconteaza:

a) achizitia a maximum 10 kg de produse proteice solide/familie de albine in cazul stupinelor de multiplicare si a maximum 20 kg de produse proteice solide/familie de albine in cazul stupinelor de elita, in functie de numarul de familii de albine detinut;

b) achizitia de incubator de crestere a matcilor, incubator de transport botci si kit inseminare artificiala a matcilor care sa contina cel putin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare si seringa inseminare.

– Anexa „Plafoane alocate pentru fiecare masura din Program” la prezenta hotarare s-a modificat, in sensul redistribuirii unor sume in cadrul actiunii prevazute la Subcapitolul I „Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori”.

Ca urmare a evaluarii implementarii PNA in primul an din perioada 2020 – 2022, s-a constatat ca pentru cele doua masuri de achizitie de echipament de catre formele asociative, pentru procesarea cerii si pentru ambalarea mierii sunt necesare fonduri mai mari astfel incat orice forma asociativa eligibila sa poata accesa aceste masuri.

Astfel, fondurile suplimentare se asigura prin redistribuire din sumele dedicate pentru masura de consultanta in apicultura, pentru care in primul an de aplicare a PNA s-a solicitat si s-a platit doar 9% din suma alocata cu aceasta destinatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE