LAPAR, opinie despre modificarea legii vanzarii terenurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR sprijina crearea unui cadru legislativ national care sa raspunda nevoilor fermierilor romani, asigurand tuturor conditii egale, nediscriminatorii si care sa permita desfasurarea fara oprelisti a activitatilor specifice membrilor nostri.

Suntem constienti de faptul ca de multe ori fermierii romani au fost dezavantajati in competitia cu cei europeni, dar acest lucru are cauze obiective, intre acestea si perioada scurta in care au fost infiintate firmele din agricultura romaneasca, alaturi de lipsa de capital (tot din cauza timpului scurt, care nu a permis acumularea acestuia).

Tinand cont de nevoile specifice fermierilor romani si de situatia de fapt din agricultura nationala, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a salutat intentia legislativa de a stabili reguli clare in domeniul funciar si a participat activ la discutiile in Camera Deputatilor si in Comisiile de Specialitate – Comisia de Agricultura. In acest timp, LAPAR a transmis si sustinut punctele de vedere privind proiectului de lege PLX336/2018 Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan.

Este mai mult decat evident ca toti fermierii din Romania isi doresc sa aiba afaceri puternice si profitabile si sa trateze de la egal la egal cu marii jucatori din agricultura. Acest lucru trebuie insa sa se faca numai prin cai legale, cu respectarea deplina a legislatiei nationale si a celei a Uniunii Europene, din care Romania face parte. In ceea ce priveste actuala propunere legislativa, au aparut deja in spatiul public analize si comentarii care vorbesc de o posibila nelegalitate fata de normele amintite si chiar intentia unor forte politice de a contesta proiectul la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR este o organizatie profesionala apolitica si doreste sa isi pastreze acest caracter, de aceea nu va lua parte la discutiile colaterale acestei initiative legislative. Consideram ca nu este pertinenta implicarea unei organizatii profesionale a fermierilor in disputele politice, chiar daca documentul face referire exact la acest domeniu de activitate. LAPAR considera ca si-a exprimat punctul de vedere atunci cand a fost necesar, adica in timpul dezbaterilor legislative.

De asemenea, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, ca reprezentanta a fermierilor din Romania, considera ca nu este nevoie de folosirea unui limbaj acuzator la adresa investitorilor straini, europeni sau extra-comunitari, ca fiind responsabili de lipsa unei legislatii coerente in domeniu. Romania este stat membru al Uniunii Europene si beneficiar net al fondurilor comunitare (mai ales in agricultura); de aceea, respectarea normelor europene este o obligatie peste care nu se poate trece, indiferent de problemele din plan national.

Nu suntem specialisti in procesul legislativ, treaba noastra este sa facem agricultura si de aceea suntem de parere ca daca proiectul de lege nu imbraca cea mai buna forma, lucrurile sunt perfectibile. Institutiile statului sunt cele care au obligatia de a se implica pentru ca terenurile agricole sa nu mai poata fi speculate si tranzactionate in fals in detrimentul investitorilor care lucreaza terenul, investesc in exploatarea durabila si creaza plus valoare, contribuind la dezvoltarea comunitatii si implicit a bugetului de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE