Clubul Fermierilor Romani, propunere de masuri pentru dezvoltarea infrastructurii de irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Clubul Fermierilor Romani atrage atentia cu privire la faptul ca suprafata de teren irigabila din tara noastra este una scazuta si propune autoritatilor lansarea, in regim de urgenta, a unor masuri pentru dezvoltarea infrastructurii de irigatii.

„Unele dintre problemele actuale cu care se confrunta Romania cand vine vorba de irigatii sunt reprezentate de: infrastructura de irigatii insuficienta raportata la suprafata de teren care ar trebui sa fie irigata, infrastructura de irigatii existenta este invechita, distrusa, nereabilitata si nemodernizata (probleme mari sunt la statiile de pompare ale ANIF care nu au fost reabilitate/modernizate; canalele de aductiune apa sunt colmatate), situatii in care structura reabilitata / modernizata de catre ANIF a cedat la momentul punerii in functiune, dar si imposibilitatea ANIF de a furniza apa in mod constant.

Pentru a veni in ajutorul agricultorilor, Clubul Fermierilor Romani propune o serie de solutii cu scopul de a gasi o rezolvare: Dispunerea urgenta de catre MADR / ANIF a efectuarii lucrarilor pentru restaurarea sistemelor de irigatii, decolmatarea canalelor prin solutii identificate in functie de specificul local (de ex.: decolmatare prin escavare a unei portiuni din canal, ca masura de moment) si includerea de catre ANIF in programul de dragare a tuturor zonelor din tara care se confrunta cu aceasta problema.

In Monitorul Oficial nr. 443/26.05.2020 s-a publicat Legea nr. 67/26.05.2020 pentru completarea art. 9 din Legea apelor, prin care apa folosita la irigatii este gratuita pe perioada starii de urgenta si inca 6 luni dupa incetarea starii de urgenta, iar taxele pentru eliberarea avizelor de gospodarire a apelor pentru investitiile in infrastructura de irigatii se elimina pe periaoda starii de urgenta si 6 luni dupa incetare, iar termenele de eliberare se injumatatesc.

Clubul Fermierilor Romani a fost foarte implicat si in prblema reprezentata de seceta. Ca urmare a sesizarilor primite de la fermierii din mai multe judete, am transmis adrese catre MADR si MAI prin care solicitam urgentarea formarii comisiilor si declansarea procedurilor de constatare a pagubelor in toate zonele afectate de seceta, avand in vedere ca fermierii au depus deja documentele de calamitate la primarii.”

Clubul Fermierilor Romani este o asociatie non-profit, non-guvernamentala, formata din fermieri performanti, care promoveaza interesele agricultorilor din intreaga tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE