Dumitru (MADR): banii primiti de la UE ne vor permite sa reabilitam intreaga infrastructura de irigatii pana in 2027

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania va beneficia de o alocare de 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienta, bani ce pot fi utilizati pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii, de drenaj, desecare si de combaterea eroziunii solului, pana in anul 2027, a declarat secretarul de stat, Emil Dumitru.

Romania are o suma consistenta de luat pe programul de rezilienta, aproximativ 33 de miliarde de euro, din care Ministerul Fondurilor Europene a identificat o linie de finantare pe ceea ce inseamna sistemul de gestionare a apei. Este vorba de infrastructura principala de irigatii, desecare, drenaj si combaterea eroziunii solului. Practic, Romania in ultimii 30 de ani nu a avut resurse financiare sa reabiliteze infrastructura principala de irigatii, iar din acel vestit miliard de euro din bugetul national, care a fost aprobat printr-o lege in 2015, in momentul de fata s-au investit undeva la 170 de milioane de euro, ceea ce este foarte putin, tinand cont de schimbarile climatice si de seceta pedologica care a afectat o parte importanta din Romania in anul 2020. E clar ca avem nevoie de irigatii si de refacerea intregii infrastructuri de irigatii ca sa putem avea o productie constanta. Suma totala a acestui program este de aproximativ 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce inseamna ca ne va da sansa sa putem sa reabilitam intreaga infrastructura principala de irigatii, desecare si drenaj”, a declarat Dumitru.

Potrivit oficialului, suma alocata va face posibila reabilitarea sistemelor de irigatie pentru circa 3 milioane de hectare, iar o suprafata similara pe desecare si drenaj.

„In momentul de fata suntem in stadiul in care fundamentam fisa masurii pe care o vom trimite la Comisia Europeana si Comisia va aproba aceasta linie de finantare. Credem noi ca numai cu bani europeni se pot realiza investitii in infrastructura principala de irigatii, de desecare si drenaj, si aceasta poate fi ultima sansa pe care Romania o are ca sa poata sa redea in sistem de irigatii aproximativ 3 milioane de hectare si pe desecare si drenaj alte 3 milioane de hectare”, a afirmat Emil Dumitru.

Dumitru, despre cele 23 de miliarde alocate prin politica agricola: vom avea sansa de a schimba cu adevarat fata agriculturii din Romania”

„Am reusit sa obtinem 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienta, este foarte bine. Domnul Bolos (ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos n.r.) a inteles nevoia de finantare a acestei infrastructuri critice si MFE este un partener al MADR. Vor fi bani si din bugetele nationale, dar in general din aceste bugete sunt sume limitate care sa vina cu titlu de ajutor de stat. Cei 5,5 miliarde de euro vin pe langa cei 23 de miliarde de euro pe care ii avem alocati pe PAC, pe Pilonul I si Pilonul II, si credem ca, daca vom fi pregatiti din punct de vedere al capacitatii administrative sa implementam aceste programe, vom avea sansa sa schimbam cu adevarat fata agriculturii din Romania”, a mai spus Emil Dumitru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE