Anunt important pentru crescatorii de animale. Incepe eliberarea adeverintelor

Facebook
Twitter

APIA demareaza, de astazi, 7 martie 2022, eliberarea de adeverinte pentru beneficiarii Masurii 14 – Bunastarea animalelor, pentru crescatorii de animale care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si nebancare ce au incheiat conventii cu APIA, pentru anul de angajament 2022. 

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cerere de plata aferenta anului de angajament 2022, pentru Masura 14 – Plati in favoarea bunastarii animalelor – pachetul a) porcine  sau  pachetul b) pasari.

Prin adeverinta se confirma valoarea de 85% din valoarea sumei solicitate in cererea de plata aferenta anului de angajament 2022.

Citeste si: Sprijin pentru crescatorii de porci. 1.200 de lei per scroafa pe an

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita beneficiarului pentru Platile privind bunastarea animalelor, anul de angajament 2022.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maxim 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt stabilite conditiile in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA. Dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Pana in prezent, APIA a incheiat Conventii cu urmatoarele institutii bancare si nebancare si cu cele doua fonduri de garantare, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM):

 1. APIA – Alpha Bank – FGCR;
 2. APIA – BCR – FNGCIMM;
 3. APIA – BRD – FGCR;
 4. APIA – Creditcoop – FGCR;
 5. APIA – CEC Bank – FGCR/ FNGCIMM;
 6. APIA – Exim Bank/ FNGCIMM;
 7. APIA – First Bank – FGCR;
 8. APIA – Intesa SanPaolo – FGCR;
 9. APIA – OTP Bank – FGCR/FNGCIMM;
 10. APIA – Patria Bank – FGCR;
 11. APIA – Raiffeisen – FGCR;
 12. APIA – Banca Romaneasca – FGCR;
 13. APIA – Banca Transilvania – FGCR;
 14. APIA – Techventures Bank- FGCR.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE