Seceta cauzata de cresterea temperaturilor duce la erodarea solului din intreaga Europa. Din aceasta cauza, productiile de vin, masline si nuci sunt puse in pericol, noteaza Bloomberg.
Fermele si livezile din tarile mediteraneene risca sa se transforme in deserturi, pentru ca nivelul de de materie organica din sol scade, in timp ce nivelul de saruri este in crestere, potrivit cercetatorilor de la Navarino Environmental Observatory din Greece si KTH Royal Institute of Technology din Suedia.
Unele soluri sunt aproape de punctul in care nu mai pot sustine culturi agricole sau absorbi carbon, sustin cercetatorii, intr-un studiu publicat in revista stiintifica Science of the Total Environment.
Scaderea nivelului de material organic, impreuna cu poluarea, compactarea si eroziunea solului, pune in pericol viermii, furnicile si celelalte organisme care furnizeaza biodiversitatea si imbogatesc solul, sustin cercetatorii.
Citeste si: Ministrul Agriculturii: de la 1 martie incepe umplerea canalelor de irigatii
Romania se mentine in topul principalilor producatorii de vin
Anul 2021 a fost probabil unul dintre cei mai buni pentru podgoriile romanesti.
Vremea buna, dar si scaderea productiei din alte state a facut ca Romania sa urce pe locul sase in topul producatorilor europeni de vin si pana pe locul 12 in topul celor mondiali, a anuntat Organizatia Internationala a Viei si Vinului.
Romania a produs 5,3 milioane de hectolitri de vin (sau 530 de milioane de litri), cam cat Ungaria si Austria la un loc.
A fost una dintre putinele tari care au inregistrat o crestere a productiei in 2021 fata de anul trecut, mai precis cu 37%. Mai mult, este si cea mai buna recolta din ultimii cinci ani.
In ceea ce priveste liderii europeni si mondiali, cu o productie estimata la 44,5 milioane de hectolitri (o scadere de 9%) Italia a fost in 2021 cel mai mare producator din UE.
Statul peninsular este urmat de Spania (39 de milioane de hectolitri, in scadere cu 15%) si Franta (33,3 milioane de hectolitri, o scadere de 27%).
Productia acestor trei state membre reprezinta aproape 80% din productia Uniunii si este estimata la 117 milioane de hectolitri in 2021, in scadere cu 23 de milioane de hectolitri (-17%).
In 2020 inregistrau o productie cumulata de 140 de milioane de hectolitri.




