Germania, nevoie disperata de forta de munca din alte tari. Ce salarii se acorda?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Germania se confrunta cu un deficit major de forta de munca, in prezent, si are nevoie de o crestere a imigratiei, prin care sa compenseze acest deficit, noteaza Reuters.

“Avem 300.000 de locuri de munca vacante astazi si ne asteptam ca acest numar sa urce la un milion si mai mult.

Daca nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a declarat Robert Habeck, lider al partidului Verzilor, intr-o conferinta de presa.

Institutul Economic German estimeaza ca forta de munca se va reduce cu peste 300.000 de persoane in acest an, deoarece sunt mai multi lucratori in varsta care se pensioneaza decat tineri care intra pe piata muncii, relateaza Reuters.

Citeste si: Programul “Legume in spatii protejate” se modifica. Schimbarile anuntate

Se asteapta ca acest decalaj sa se mareasca la peste 650.000 in 2029, lasand un deficit acumulat de persoane de varsta activa in 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane.

Numarul germanilor care au un loc de munca a crescut la aproape 45 de milioane in 2021, in pofida pandemiei de coronavirus.

Dupa decenii de rate scazute ale natalitatii si imigratie inegala, o forta de munca in scadere reprezinta o bomba cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania.

Partidele aflate la guvernare au convenit in cadrul negocierilor de coalitie sa reduca obstacolele pentru lucratorii calificati din strainatate si sa faca munca din nou mai atractiva prin diverse masuri, inclusiv prin cresterea salariului minim national la 12 euro (13,60 dolari) pe ora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE