Efectele Brexit: fermierii sunt nevoiti sa extermine porci sanatosi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa criza benzinei, Anglia se confrunta cu o noua situatia critica pe fondul Brexitului, de aceasta data in sectorul abatoarelor.

Angajatorii nu mai pot gasi forta de munca, din cauza noilor restrictii guvernamentale.

In aceste conditii, vanzarea de animale vii a stagnat, iar crescatorii au ajuns in situatia in care sa extermine animale perfect sanatoase, pentru ca nu au posibilitatea de a le valorifica, noteaza BBC.

„Niciodata in istoria acestei tari nu a trebuit sa exterminam animale perfect sanatoase din cauza intransigentei unui guvern care refuza sa accepte lucratori cu abilitatile necesare”, acuza Meryl Ward, care conduce ferma familiei din Lincolnshire. Situatia de astazi „este de neinteles, nebuna”, spune Ward.

Citeste si: Program de guvernare: ce noi masuri de sprijin sunt propuse pentru fermieri?

Putini muncitori cu experienta ar fi suficienti, a subliniat el, pentru a aborda o problema care pare acum destinata sa conduca la sacrificarea a 120.000 de porci.

Criza din abatoare, unde, conform datelor Asociatiei Nationale a Porcilor, a existat o scadere a personalului de aproximativ 15%, este similara cu cea a benzinei. Exista o penurie de lucratori in Marea Britanie post-Brexit.

Chelnerii, asistentii medicali, zidarii, muncitorii din abatoare si soferii de camioane nu sunt suficienti (noua viza pentru europenii care stiu sa conduca un camion a atras pana acum doar 26 de candidati). Pentru premierul Boris Johnson, care va vorbi maine la conferinta conservatorilor de la Manchester, este gresit sa vorbim despre o criza:

„Lipsa de personal din anumite sectoare va obliga angajatorii sa imbunatateasca salariile si conditiile de munca”. De prea mult timp, afacerile s-au bazat pe imigranti low-cost, a adaugat el.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE