Pret lapte – cooperativa care ofera producatorilor 80 de eurocenti pe litrul de lapte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pret lapte – 80 de centi oferiti pentru 1 litru de lapte, de o cooperativa. Reprezentantii asociatiei spun ca, deseori, sunt nevoiti sa creasca pretul, pentru a face fata pietei.

Europarlamentarul Daniel Buda, a fost prezent in aceasta cooperativa si discutat cu reprezentantii acesteia despre avantajele asocierii, interesul pietei pentru produsele bio si cum se poate face performanta chiar si fara un personal numeros.

„Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno: 80 de eurocenti laptele BIO, 60 de eurocenti laptele integral, 2.400.000 de litri de lapte zilnic colectat din 2 tari, Austria si Italia, si fermieri multumiti de ceea ce obtin!

In cadrul vizitei oficiale din regiunea autonoma Trentino-Alto Adige/Südtirol, am avut ocazia de a vizita o ferma de vaci si de procesare a produselor lactate, parte a Cooperativei de Produse Lactate Vipiteno. In fabrica de lactate Vipiteno lucreaza 170 de angajati, 70% dintre dintre acestia fiind membrii cooperativei.

Fabrica produce doar din laptele colectat de la fermele din cooperative. Uneori, achizitioneaza lapte in plus si cu preturi crescute pentru a putea face fata pietei.

Cei din cooperativa mi-au transmis ca gruparea in aceasta forma asociativa a fost dificila, dar avantajele au fost determinante in acest sens.

Laptele BIO s-a impus incet, incet, consumatorii dau un ban in plus mai ales pentru alimentatia copiilor.

Fabrica este aproape totalmente automatizata, se lucreaza pe calculator foarte mult, 5 persoane se ocupa de monitorizare si planificarea productiei. 2 milioane de cutii de iaurt se produc zilnic.

24 de ore este termenul maxim pana la care laptele proaspat trebuie procesat. Acest lucru garanteaza aroma unica a tuturor produselor, precum si calitatea ridicata. „Aurul alb” este colectat pe o distanta maxima de 40 km de la locul de productie.

Produsele lactate nu contin conservanti, arome suplimentare si alti aditivi.

Acestia primesc 80 de eurocenti pe laptele BIO si 60 eurocenti pentru laptele integral standardizat.

Cota de piata de 9% pentru iaurt, iar la cel BIO 33% in Italia.

In discutiile pe care le-am avut cu membrii cooperativei, acestia mi-au transmis ca este dificila convertirea in producator BIO si lucreaza si cu cei din Austria.

In ultima vreme, ca urmare a cresterii preturilor la lapte, s-a observat o revigorare a fermelor, mai ales in Austria.

Lucratorii sunt in procent de 90% localnici, lucreaza in 3 schimburi, dar nu le lipseste niciodata mana de lucru celor de la fabrica.

Au un program de formare a tinerilor care in buna parte, se reintorc la fabrica cooperativei dupa studii, crescandu-si astfel resursa umana de inalta valoare.

Fermierii se bucura de venituri stabile, care le asigura un trai mai mult decat decent, iar consumatorii beneficiaza de produse sanatoase si la preturi accesibile.

Inca o data, se arata ca nu exista alta solutie in agricultura decat asocierea.

Prin cooperarea in aceasta forma agricola, fermierii reusesc sa-si extinda productia, avand acces la informatie, inovatie, la proiecte de colaborare, obtin cele mai bune preturi.

Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno devine un model in ce priveste asigurarea calitatii ridicate, trasabilitatii si furnizarea unui produs sanatos si natural, posibil doar prin asocierea fermierilor intr-o forma de cooperare agricola!”, a relatat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE