MADR: doua programe importante de sprijin vor fi lansate in curand

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca au fost postate in dezbatere publica doua proiecte de acte normative ce instituie o serie de masuri de sustinere financiara a legumicultorilor, pentru anul 2022.

​Astfel, pe site-ul MADR, au fost publicate:

– Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022 si

– Hotararea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”, precum si pentru stabilirea unor masuri de verificare si control al acesteia, in anul 2022 

”Stiu cat de important este pentru fermieri sa aiba din timp acces la informatii despre sprijinul pe care Ministerul Agriculturii il poate oferi, pentru a-si putea pregati si gestiona lucrarile agricole. De aceea am tinut sa lansam rapid in dezbatere publica actele normative privind masurile de sprijin pentru productia de legume in spatii protejate si pentru productia de usturoi. Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea il relansam pe principiile initiale. In acelasi timp, am prevazut fonduri si pentru sustinerea productiei in ciclul II a altor legume deficitare pe piata, astfel incat romanii sa aiba acces mai facil la legume crescute din pamantul nostru. Sunt programe gandite pentru fermieri, pe baza propunerilor venite de la acestia. Ii incurajez in continuare sa ne transmita propunerile dumnealor, pentru ca eu consider ca dialogul permanent cu fermierii este calea corecta pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat Adrian CHESNOIU

Citeste si: Buruienile din gradina: ce beneficii pot aduce si exemple de plante potrivite

Principalele propuneri ale actelor normative vizeaza:

⮚ Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022

Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2022, pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate, astfel:

I. Cultivate in ciclul I sau ciclul II de productie:

a) tomate 

II. Cultivate in ciclul II de productie:

b) ardei gras si/sau lung-kapia;

c) castraveti;

d) fasole pastai;

e) salata;

f) spanac;

g) ceapa verde;

(4) Valorificarea productiilor prevazute la alin. (1) lit. d) se face in perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de productie si respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de productie.

Sprijinul financiar se acorda beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv  o singura cultura in ciclul I de productie/1000 mp si/sau o singura cultura in ciclul II de productie/1000mp, in anul 2022.

Valoarea maxima a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv :

a) 3000 euro/cultura in Ciclul I/1000mp/beneficiar ;

b) 1000 euro/cultura in Ciclul II/1000mp/beneficiar ;

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de prezenta hotarare sunt in suma de 225.000.000 milioane de lei, reprezentand echivalentul a 45 mililoane de euro si se asigura din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

⮚ Programul de sustinere a productiei  de usturoi  in anul 2022

Schema de ajutor de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea productiei de usturoi.

Valoarea maxima a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 3000 euro/ha.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de prezenta hotarare sunt in suma de 22.263.000 lei, reprezentand echivalentul a maximum 4.500.000 euro si se asigura din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Actele normative pot fi consultate pe site-ul MADR, la sectiunea Transparenta decizionala, urmand link-ul: https://madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html. Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile de la data publicarii pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE