Buruienile din gradina: ce beneficii pot aduce si exemple de plante potrivite

Facebook
Twitter

Cu toate ca sunt cosmarul oricarui gradinar, buruienile se pot dovedi benefice pentru o gradina, atunci cand sunt alese si plantate corespunzator. Afla care sunt buruienile care vor aduce un plus de valoare in orice gradina si cum sa le alegi.

Ce beneficii au buruienile intr-o gradina

Iata cateva dintre lucrurile pe care le fac buruienile pentru gradina, dar si pentru mediul inconjurator:

1: Buruienile protejeaza solul.

Buruienile cresc rapid, asa ca pot acoperi rapid terenul gol pentru a-l proteja. Radacinile lor tin solul impreuna si il impiedica sa se erodeze de vant sau ploaie. Prezenta lor poate indica nevoia de mulci pentru a proteja solul.

2: Buruienile pot fertiliza solul.

Se spune ca buruienile acumuleaza nutrienti vitali din subsol si stocheaza substantele nutritive in frunzele lor. Desi afirmatiile despre acest fenomen sunt contradictorii, uneori, stim ca, pe masura ce materia vegetala verde moare, ea imbogateste solul.

Prezenta anumitor buruieni poate indica necesitatea de a va imbogati solul. Desigur, acest lucru este normal, deoarece, de fiecare data cand recoltati, extrageti nutrienti din sol.

Citeste si:  Rizosfera: ce este, importanta, efecte generate de incalzirea globala

3: Buruienile afaneaza solul.

Radacinile in descompunere – in special radacinile pivotante adanci – adauga materie organica in sol. Acestea ofera canale pentru patrunderea ploii si a aerului. Radacinile in descompunere creeaza, de asemenea, tuneluri pentru viermi si alti microbi benefici ai solului. Ele ajuta la imbunatatirea calitatii solului, fara cultivare.

4: Buruienile atrag insecte benefice.

Buruienile rasar rapid, dar au o viata scurta. Din acest motiv, ele infloresc frecvent, pentru a raspandi seminte pentru generatia urmatoare. Astfel, inflorirea si frunzisul lor dens pot atrage insecte benefice care cauta habitat sau nectar.

Top 5 buruieni de gradina

  1. Patlagina cu frunze late (Plantago major)

Adusa in America de Nord de catre colonisti, patlagina apare adesea acolo unde solul este compactat.

Acumulator de nutrienti: Se spune ca patlagina acumuleaza calciu, sulf, magneziu, mangan, fier si siliciu.

Patlagina are proprietati comestibile si medicinale.

Cum se foloseste patlagina in gradina:

Patlagina aduce beneficii solului daca este lasata sa creasca si sa moara singura. Pentru o gradina mai ordonata, taiati frunzele lunar si puneti-le sub mulci sau asezati-le deasupra solului pentru a se descompune in mod natural.

Lasati radacinile intacte – planta fie va recreste, fie radacinile se vor descompune, imbogatind solul si atragand organisme benefice ale solului.

  1. Racovina (Stellaria media)

Racovina apare in soluri care prezinta dezechilibre de nutrienti, cum ar fi paturile de gradina si zonele foarte cultivate, indicand o fertilitate scazuta.

Acumulator de nutrienti: se spune ca racovina acumuleaza potasiu si fosfor.

Insecte benefice: Racovina atrage polenizatorii care cauta nectar primavara si la inceputul verii.

Racovina are frunze comestibile, asemanatoare salatei, si proprietati medicinale

Cum se foloseste racovina in gradina:

Racovina va aduce beneficii solului daca este lasata sa creasca si sa moara singura. Pentru o gradina mai ordonata, taiati plantele lunar si puneti-le sub mulci sau asezati-le deasupra solului pentru a se descompune in mod natural.

Lasati radacinile intacte – planta fie va recreste, fie radacinile se vor descompune, imbogatind solul si atragand organisme benefice ale solului. Nota: taierea acestuia va reduce disponibilitatea pentru polenizatori.

  1. Spanac salbatic (Album Chenopodium)

Prezenta spanacului salbatic este obisnuita pe foste terenuri agricole, unde ingrasamintele chimice erau folosite in exces. In timp, aceste „buruieni” vor imbunatati calitatea solului.

Acumulator de nutrienti: se spune ca radacinile adanci ale spanacului salbatic acumuleaza azot, fosfor, potasiu, calciu si mangan in timp ce afaneaza solul.

Proprietati comestibile foarte hranitoare atunci cand se gasesc in crestere in medii sigure.

Cum sa folositi spanacul salbatic?

Spanacul salbatic va aduce beneficii solului daca este lasat sa creasca si sa moara singur. Cu toate acestea, o planta poate dezvolta peste 75.000 de seminte.

Pentru o gradina mai ordonata, taiati plantele lunar, astfel incat sa nu poata inflori si puneti-le sub mulci sau asezati-le deasupra solului pentru a se descompune in mod natural.

Lasati radacinile intacte – planta fie va recreste, fie radacinile se vor descompune, imbogatind solul si atragand organisme benefice ale solului.

  1. Trifoiul alb (Trifolium repens)

Trifoiul alb apare in mod voluntar in campurile uscate si lipsite de azot, care acopera solul argilos.

Fixator de azot: azotul este necesar pentru cresterea plantelor, iar trifoiul ajuta la transformarea azotului intr-o forma utilizabila pentru culturile invecinate.

Acumulator de nutrienti: se spune ca trifoiul acumuleaza fosfor.

Insecte benefice: Trifoiul atrage gargaritele si polenizatorii care cauta nectar. Trifoiul alb are flori comestibile.

Cum se foloseste trifoiul alb in gradina:

Acoperire permanenta a solului:

Trifoiul alb este adesea folosit ca acoperire permanenta a solului in zonele cu livezi. Acopera si protejeaza solul si radacinile putin adanci ale pomilor fructiferi. In gradina de legume, trifoiul alb este deosebit de util, fertilizand solul din gradina din apropiere.

Cand trifoiul alb apare voluntar in gradina de legume, specialistii recomanda pastrarea acestuia in spatiile dintre plante. El apare in mod voluntar in soluri cu continut scazut de azot.

  1. Papadie (Taraxacum officinale)

Papadia este una dintre cele mai comune si, probabil, cea mai benefica dintre toate buruienile. Adesea apare in soluri argiloase, tari, fie in gradini, campuri vechi sau peluze.

Acumulator de nutrienti: se spune ca radacinile adanci ale papadiei acumuleaza potasiu, fosfor, calciu, cupru, fier, magneziu si siliciu in timp ce afaneaza solul.

Insecte benefice: Papadia atrage gargaritele si polenizatorii care cauta nectar

Papadia are frunze, radacini si flori comestibile cu proprietati foarte medicinale. De fapt, este una dintre plantele cele mai utilizate pentru o gradina de plante medicinale. (Da, unii oameni o planteaza intentionat!)

Cum se foloseste papadia in gradina:

Papadia va aduce beneficii solului daca este lasata sa creasca si sa moara singura. Cu toate acestea, o papadie poate produce peste 100 de seminte!

Pentru o gradina mai ordonata, taiati frunzele lunar si puneti-le sub mulci sau asezati-le deasupra solului pentru a se descompune in mod natural. Lasati radacinile intacte – planta fie va recreste, fie radacinile se vor descompune, imbogatind solul si atragand organisme benefice ale solului.

Nota: taierea lor va reduce disponibilitatea lor pentru insectele benefice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE