Rizosfera: ce este, importanta, efecte generate de incalzirea globala

Facebook
Twitter

Rizosfera este o zona subtire a solului in care radacinile plantelor si solul interactioneaza extrem si unde se desfasoara un metabolism microbian intens. Proprietatile solului din rizosfera sunt de obicei diferite de cele ale solului non-rizosfer. Acest lucru se numeste efect de rizosfera (RE).

Descompunerea carbonului organic din sol (SOC) rizosferic joaca un rol important in determinarea ciclului carbonului in ecosistemele forestiere. Cu toate acestea, modul in care descompunerea SOC rizosferica raspunde la incalzirea globala este rar inteles.

O echipa de cercetare condusa de prof. Wang Qingkui de la Institutul de Ecologie Aplicata (IAE) al Academiei Chineze de Stiinte a condus recent un experiment de incubare in laborator pentru a examina efectele rizosferei ale Cunninghamia lanceolata (adica bradul de China) si ale ferigilor.

Citeste si: Subventii pentru instalarea de panouri fotovoltaice: se modifica ghidul de finantare

Cercetatorii au descoperit ca toate speciile de plante pe care le-au testat au avut efecte pozitive asupra rizosferei

Acest studiu arata ca descompunerea carbonului organic din solul rizosferic este mai sensibila, in cazul incalzirii bruste a climei, decat descompunerea SOC in solul in vid, ceea ce evidentiaza necesitatea solului rizosferic si prevenirea schimbarilor climatice si incalzirea globala, pentru a nu genera dezechilibre grave in ceea ce priveste incalzirea globala.

Ce este rizosfera?

Rizosfera este termenul stiintific folosit pentru a defini zona solului care se afla in imediata apropiere a radacinilor unei plante si care este inevitabil influentata de acestea. Este un spatiu caracterizat de o activitate biologica intensa, unde exista sute de microorganisme cu functii diferite.

Conceptul de rizosfera a fost introdus pentru prima data in 1904 de fiziologul german Lorenz Hiltner, care l-a folosit pentru a descrie in mod specific interactiunea dintre bacteriile fixatoare de azot si radacinile plantelor leguminoase.

Citeste si: Cele mai bune plante pentru a controla eroziunea solului

De ce este  importanta?

Deoarece rizosfera cuprinde spatiul solului ocupat si influentat de radacinile plantelor, acest lucru este crucial pentru dezvoltarea corecta a acestora din urma, deoarece radacinile lor si, in cele din urma, interactiunile acestor radacini cu mediul lor, cresterea, dezvoltarea, reproducerea si dispersarea depind de aceasta.

Rizosfera este un spatiu fundamental pentru stabilirea interactiunilor microbiotei plante-sol care, pe langa functionarea in echilibrul ecosistemului local, are multiple efecte benefice pentru partile implicate.

Prin rizosfera, plantele obtin substante nutritive pe care altfel nu le-ar obtine si bacteriile, ciupercile, insectele, viermii si protozoarele obtin, de asemenea, o sursa de apa si carbon, necesare pentru a supravietui.

In mare masura, integritatea fizica si chimica a radacinilor depinde de rizosfera si se poate spune ca infiintarea anumitor comunitati microbiene in rizosfera poate fi exploatata in termeni agronomici pentru imbunatatirea culturilor de interes pentru umanitate sau pentru ecosisteme. obisnuit.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE