feriga eroziunea solului

Cele mai bune plante pentru a controla eroziunea solului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cele mai bune plante pentru a controla eroziunea solului sunt trebuie sa fie viguroase, atractive si sa aiba un sistem radicular eficient, pentru a retine solul pe un deal.

Preferabil, acestea trebuie sa aiba un frunzis des, pentru a incetini impactul ploilor abundente. Daca locuiti intr-o zona cu multi daunatori, acestea ar trebui sa fie si plante pe care acestia sa nu le prefere.

In selectia de plante, este bine sa urmariti un echilibru intre frumusete si caracter practic, tinand cont, desigur, si de conditiile de crestere. Cea mai frumoasa planta pe care o gasesti intr-un catalog de gradina te va dezamagi daca o cresti in conditii gresite (prea multa umbra sau soare) sau pentru a indeplini o functie pe care nu este potrivita sa o serveasca.

De asemenea, trebuie sa gasiti un echilibru intre frumusete si vigoare, deoarece este posibil sa nu doriti sa creati o plantatie haotica, prin introducerea in curte a plantelor care se vor raspandi dincolo de limitele pe care le intentionati pentru ele. Unele dintre cele mai bune plante pentru controlul eroziunii vor fi prea agresive pentru unii proprietari, asa ca evaluati-va optiunile de la caz la caz.

Iata principalele plante potrivite pentru a combate eroziunea solului:

Ienuperi taratori

Ienuperii taratori se numara printre plantele carora le place foarte mult soarele. Din fericire, raman scunzi (in general nu mai mult de 35 de centimetri) si sunt rezistenti la frig.

Plantele de ienupar confera culoare peisajului pe tot parcursul anului, deoarece sunt vesnic verzi.

Citeste si: Fonduri europene 2022: Anunt important de la AFIR

Vinca Minor (Periwinkle)

Spre deosebire de ienuparul tarator, Vinca este una dintre plantele care se pot dezvolta de minune la umbra. Dar, ca si ienuparul tarator, este o planta pitica, vesnic verde.

O alta caracteristica convenabila a plantei este ca este o acoperire de sol rezistenta la seceta. Dealurile abrupte pot fi unele dintre cele mai putin accesibile zone ale unui peisaj pentru proprietarii de case, ceea ce inseamna ca udarea plantelor in astfel de locuri poate fi problematica. Plantele care sunt in mod natural tolerante la seceta iti iau o parte din presiunea de a avea grija de ele.

Forsythia

Cand vine vorba despre plantele folosite pentru limitarea eroziunii, alegerea nu trebuie sa se rezume doar la plante perene si arbusti mici care cresc pe orizontala, (desi, in unele cazuri, din motive estetice, s-ar putea sa preferati plante mai scurte).

De fapt, in cazurile severe de eroziune in care aveti nevoie de rezultate rapide, arbustii pot fi cele mai bune plante pentru controlul eroziunii: pot dezvolta radacini mai mari si mai dure in sol. Ele pot forma sisteme radiculare tenace, care sunt excelente pentru retinerea solului.

Forsythia este o astfel de planta, un arbust care infloreste la inceputul primaverii. Forma plantei (Forsythia suspensa) poate fi o alegere deosebit de buna pentru retinerea solului pe o panta: acolo unde ramurile cazute ating pamantul, vor lovi radacinile, actionand astfel ca acoperiri de sol.

Euphorbia japoneza (Pachysandra terminalis)

La fel ca mirtul tarator, Pachysandra terminalis este o planta de acoperire scurta (12 centimetri), vesnic verde, care prefera umbra. Desi are flori mici, albe, adauga putina valoare peisajul general al amenajarii. Frunzele au un aspect care ofera un interes suplimentar proprietatii tale.

Urzica patata

Aceasta planta are o combinatie de frunz si flori frumoase, care va imbunatati vizual orice peisaj. Are frunzis argintiu, iar culoarea florii, in functie de soi, este de obicei alba, roz sau violet. Aceasta planta perena inalta de circa 35 de centimetri, toleranta la umbra completa, este rezistenta chiar si in zonele mai reci.

Liriope spicata

Liriope spicata arata ca o planta ornamentala, dar nu este.

Aceasta planta perena, de 35 cm inaltime, face parte, de fapt, din familia sparanghelului. Silver Dragon este un soi pestrit al plantei, cu un aspect foarte frumos al frunzelor, ce completeaza florile deosebite. Planta se dezvolta cel mai bine la umbra partiala.

Ophiopogon planiscapus

Tolerant la soare sau la umbra partiala, Ophiopogon planiscapus este cultivat pentru culoarea neagra a firelor sale asemanatoare cu iarba. Chiar si boabele care uneori ii succed si florile sunt negre. Aceasta planta poate fi crescuta intr-un loc insorit, ca planta insotitoare pentru Sedum rupestre Angelina; culoarea aurie a frunzelor acestuia din urma va crea un contrast izbitor.

Phlox subulata

Pe langa controlul eroziunii, Phlox subulata fura spectacolul vizual atunci cand infloreste cu covorul sau de flori viu colorate. Cand vedeti florile de pe aceasta planta taratoare scurta (12 cm), veti sti ca primavara este in plina desfasurare.

Feriga

Pentru un bun control al eroziunii, si o planta precum feriga se poate dovedi o alegere buna. Rizomii care permit Osmunda claytoniana (60, pana la 90 cm inaltime) sa se raspandeasca sunt excelenti pentru retinerea solului si pentru minimizarea eroziunii. Toleranta la solurile umede, este, de asemenea, o alegere excelenta pentru dealurile in care se acumuleaza apa de ploaie.

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis este o alta alegere din lumea arbustilor, care se numara printre cele mai bune plante pentru controlul eroziunii. Forma sa orizontala este placuta, in special pentru cei care isi doresc arbusti care sa nu devina prea inalti (90 cm), dar care sa se intinda si sa dezvolte radacini mari si dure, care vor stabiliza solul pe o panta. Ca si Forsythia suspensa, ramurile sale radacineaza acolo unde se face contact cu solul. Culoarea sa de toamna si fructele de padure rosii sunt un bonus placut vizual.

Cele mai bune flori pentru combaterea eroziunii

Cand conditiile de crestere permit, nu exista nimic mai frumos decat plantarea de flori, cu rol de control al eroziunii.

Daca aveti suficient spatiu, luati in considerare cresterea unui amestec de flori, cu diferite perioade de inflorire. Chiar si florile carora le lipsesc sisteme radiculare suficient de viguroase pentru a retine solul pot servi unui scop: sa fie plantate printre plantele cu rol de control al eroziunii, pentru peisaje cu adevarat deosebite.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE