Cosenilele (paduchi lanosi): aparitie, daune, preventie, tratament

Facebook
Twitter

Exista sute de specii de insecte cunoscute in mod colectiv sub numele de cosenile. Cosenilele sunt insecte mici, ovale, care sug seva plantelor, cu dimensiuni de pana la 5mm, care secreta o substanta, sub forma de pulbere, ca invelis protector.

Acest invelis are un aspect alb de bumbac, facand cosenilele usor de identificat atunci cand apar pe tulpini si frunzele plantelor.

Cosenilele sunt insecte de vreme calda, asa ca in climatele temperate reprezinta o problema in timpul sezonului cald, in deosebi la plantele de apartament si in sere.

Acestea sunt rar vazute in aer liber. In climatele mai calde, totusi, acestea pot reprezenta o problema serioasa pentru culturi intregi.

Cosenilele provoaca daune prin sugerea sucului din plantele lor gazda. In timp, atacul face ca frunzele plantelor sa se ingalbeneasca si, in cele din urma, sa cada.

De asemenea, pot cauza caderea prematura a fructelor, legumelor si mugurilor florali. Intr-o infestare extrema, excretiile lor ceroase (cunoscute si sub numele de miere) incurajeaza dezvoltarea ciupercii de mucegai.

7 moduri de a scapa de Cosenilele de pe plante

Irigarea plantelor cu un jet de apa

Cosenilele pot fi indepartate de pe planta cu un jet constant de apa. Repetati operatiunea dupa cum este necesar. Acest lucru este indicat doar pentru infestarile usoare, si trebuie tinut cont ca unele plante nu tolereaza acest tip de tratament viguros.

Utilizati alcool izopropilic

Inmuiati o carpa de bumbac in alcool obisnuit si aplicati pe zona infestata, care va ucide si indeparta parazitii. Utilizati o solutie constand din cel mult 70% alcool izopropilic si testati-o pe o frunza inainte de a o aplica pe intreaga planta pentru a va asigura ca alcoolul nu o arde.

Spray cu sapun insecticid

Sapunurile insecticide se pot gasi in fitofarmacii sau pot fi facute folosind un detergent de vase.

Incercati sa gasiti un produs fara parfumuri si aditivi care ar putea dauna plantelor. Se amesteca sapunul intr-o concentratie slaba cu apa. Pulverizati solutia de sapun pe plante.

Utilizati ulei de neem

Uleiul de neem este o substanta naturala derivata din arborele de neem.

Atunci cand este utilizat conform instructiunilor, afecteaza abilitatile de hranire ale insectelor si actioneaza ca un repelent. Conform Agentiei pentru Protectia Mediului, uleiul de neem este sigur de utilizat pe legume si alte plante comestibile, precum si pe plante ornamentale.

Utilizati un insecticid facut in casa

Pentru a face un pesticid de casa, combinati 1 catel de usturoi, 1 ceapa mica si 1 lingurita de ardei iute intr-un robot de bucatarie, blender sau chiar mojar si procesati-le intr-o pasta.

Se amesteca intr-un litru de apa si se lasa la macerat timp de 1 ora. Se strecoara printr-o carpa de panza si se adauga 1 lingura de sapun lichid de vase la final.

Amestecul poate fi pastrat pana la 1 saptamana la frigider. Pulverizati solutia pe partile plantei in care sunt prezente cosenile.

Utilizati pesticide chimice

O serie de insecticide mai puternice sunt aprobate pentru utilizare impotriva insectelor, dar protectia oferita de ceara formata deasupra insectelor le poate face mai putin eficiente pentru cosenile.

Fiti atenti cand utilizati aceste substante chimice, in special in locatii interioare. Pesticidele mai puternice au grade diferite de toxicitate pentru oameni.

Ce cauzeaza aparitia cosenilelor?

Cosenilele tind sa fie atrase de anumite plante care contin sucurile cu care ele prefera sa se hraneasca.

Arborii de citrice sunt deosebit de sensibili, iar Cosenilele pot reprezenta o amenintare serioasa pentru unele culturi comerciale, cum ar fi mango.

Cosenilele pot infesta o serie de plante de interior, in special specii tropicale.

Cosenilele sunt atrase de plantele cu niveluri ridicate de azot si crestere lenta; pot aparea daca supraudati si suprafertilizati plantele.

Citeste si: Ce sunt bordurile de plante si ce beneficii pot aduce

Cum sa preveniti cosenilele?

La fel ca majoritatea daunatorilor, cel mai bun control pentru cosenile este preventia.

Plantele sanatoase si viguroase sunt mai putin susceptibile la infestare decat plantele slabe, in ghivece si stresate.

Ca regula generala, asigura-te ca plantele tale sunt sanatoase si ca nu sunt predispuse la atragerea de daunatori.

Cu toate acestea, cosenilele pot infecta chiar si plantele sanatoase.

Adesea, ocupa plantele de sera, deoarece serele sunt locul perfect de reproducere pentru ele. Verificati cu atentie orice achizitie de plante noi inainte de a le adauga la colectia dvs.

O serie de alte strategii pot ajuta la prevenirea infestarilor cu cosenile pe plantele dvs.:

Reducerea hranirii si a udarii poate preveni uneori Cosenilele, deoarece reduce nivelul de azot.

Stergerea in mod regulat a frunzisului cu o solutie care contine ulei de neem poate preveni insectele pe speciile mai sensibile de plante.

In cazul plantelor care pot tolera un astfel de tratament, pulverizarea regulata cu jeturi puternice de apa poate preveni infestarea cu cosenile.

Pentru plantele de interior care o pot tolera, scaderea temperaturilor pe timp de noapte va descuraja Cosenilele, care prefera temperaturile mai tropicale.

Daca o infestare nu poate fi controlata dupa doua sau trei aplicari saptamanale de insecticid, luati in considerare distrugerea plantei inainte ca insectele sa se raspandeasca la alte plante din casa dumneavoastra.

Intrebari frecvente

Cat traiesc cosenilele?

Cosenilele femele depun intre 200 si 600 de oua, care eclozeaza in cateva zile.

In decurs de sase pana la 10 saptamani, insectele eclozate sunt gata sa-si depuna propriile oua, astfel incat o infestare de cosenile se poate perpetua aproape la infinit, daca nu sunt eradicate.

Cosenilele musca sau inteapa?

Cosenilele nu prezinta niciun pericol pentru oameni; se hranesc numai cu sucurile plantelor.

Ce plante sunt cele mai susceptibile la cosenile?

Exista atat de multe specii de cosenile, incat aproape orice planta de interior poate fi sensibila la acesti daunatori.

In special, plantele tropicale cu tulpini si frunze mai moi sunt foarte susceptibile sa dezvolte cosenile.

Orhideele, violetele africane, begonia, coleus si amaryllis se numara printre plantele cunoscute a fi deosebit de sensibile, dar in climatele mai calde, multe plante de exterior sunt susceptibile de a experimenta infestari.

Cosenilele se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 21 si 30 de grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE