Proiect MADR: un sprijin important pentru fermieri ar putea fi majorat in curand

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca a fost postat in dezbatere publica pe site-ul propriu proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021precum si pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Prezentul act normativ va aproba unele modificari si completari la Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021 si la Programul de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021. Modificarile si completarile au rezultat in urma solicitarilor formulate de catre structurile asociative reprezentative din sector, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta in prezent piata legumelor, respectiv oferta mare de produse care nu sunt absorbite in piata si creeaza stocuri perisabile, preturi de achizitie scazute, sub un nivel mediu de rentabilitate a activitatilor de productie din acest sector.

In ceea ce priveste Programul de legume in spatii protejate – cei 14.271 de beneficiari care s-au inscris pana la data de 20 iulie 2021, pentru plafonul de 150 milioane de lei nu vor absorbi toata suma si a ramas o diferenta, iar pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei. Astfel, disponibilul de cca. 3,7 milioane de lei va fi dirijat catre programul de legume in spatii protejate, cuantumul de 2000 euro/1000 mp urmand a se majora la 2.210 euro, cu incadrarea in plafonul maxim de 20.000 euro/3 exercitii financiare.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis la cultura de legume in spatii protejate vor fi in suma 153.730 mii lei, reprezentand echivalentul a maximum 31.551 mii euro, ca urmare a suplimentarii plafonului cu sumele neangajate in Programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis la plante aromatice vor fi in suma de 2.270,5 mii lei, reprezentand echivalentul a maximum 465,968 mii euro.

In bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021 exsita alocari financiare pentru ambele programe.

Prin masurile propuse de prezentul proiect de act normativ se asigura eficienta si eficacitatea utilizarii fondurilor publice, a sustenabilitatii si predictibilitatii politicilor de sustinere financiara a producatorilor din sectorul horticol, respectiv productia de legume in spatii protejate.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE