top-mari-fermieri-romania

Agricultura in 2021: productii record si scumpiri masive ale inputurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2021, agricultura romaneasca a avut una dintre cele mai bune evolutii din ultimii 15 ani, insa fermierii s-au confruntat si cu probleme majore, precum scumpirea inputurilor, a gazelor si a energiei, dar si lipsa unor masuri concrete de sprijin, din partea autoritatilor.

Daca anul trecut valoarea adaugata bruta in agricultura s-a redus cu 16,2%, pentru acest an estimarile autoritatilor indica un avans de 20,3%, fata de 2020, iar contributia agriculturii la PIB este estimata la 4,4%. Cu toate aceste recorduri, Romania continua sa importe alimente si sa isi adanceasca deficitul in comertul cu produse agroalimentare.

Citeste si: Doua platforme de colectare a gunoiului de grajd, finantate de Ministerul Mediului

Pesta porcina africana a continuat sa faca ravagii in industria cresterii porcului din Romania, iar fara masuri concrete pentru stoparea raspandirii acestei boli, abia daca mai poate asigura 20% din consumul intern de carne de porc.

Record la productia de cereale

Productia de cereale a Romaniei a crescut de patru ori de la aderarea la Uniunea Europeana si pana in prezent. In statisticile Uniunii Europene si ale Comisariatului pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene pentru anul 2021, Romania figureaza cu o productie estimata la 28 de milioane de tone.

Desi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a facut inca publice datele finale ale productiilor obtinute in 2021, pentru prima parte a anului a anuntat o recolta de cereale paioase de peste 15 milioane de tone, graul si orzul inregistrand anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone.

Productia de porumb boabe obtinuta de pe 1,5 milioane hectare – aproape 60% din suprafata insamantata in primavara – depasea 8,4 milioane de tone, la finele lunii octombrie, in timp ce recolta de floarea-soarelui totaliza 2,97 milioane de tone de pe 97% din suprafata recoltata, respectiv 1,21 milioane hectare.

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a confirmat la mijlocul lunii decembrie ca a fost un an agricol bun, dar fara a sustine cu cifre aceasta afirmatie.

“Nu sunt finalizate datele la INS si nici in situatia statistica la minister. Cand vorbim de date statistice nu o sa ma auziti niciodata vorbind despre probabil vom avea o productie de nu stiu cat. Nu, datele statistice sunt facute tocmai pentru a fi precise, ca sa putem sa discutam pe date precise si sa prefiguram viitoarele politici agricole in domeniu.

Ce stiu din discutiile cu fermierii, ca a fost un an agricol bun si asta o arata productiile raportate grosier de fermieri, conditiile meteorologice au fost unele care nu au pus presiune pe nivelul productiei, dar in agricultura stiti cum este, factorii de risc sunt multipli si fiecare dintre ei poate influenta foarte mult productia”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Daniel Botanoiu, a afirmat ca toate aceste recolte obtinute de catre fermierii romani nu vor ajuta foarte mult economia autohtona, pentru ca mare parte din materia prima pleaca la export, iar bugetul pierde din aceasta cauza miliarde de euro.

“Recoltele bune din acest an agricol vor aduce la bugetul statului roman venituri directe din taxe de peste un miliard de euro.

Aici este vorba doar de sumele rezultate direct, din achitarea taxelor pe productie, taxele pe materiile prime.

Insa, aceste materii sustin industria alimentara si alte industrii conexe care genereaza taxe din forta de munca, taxe de mediu, impozite pe profituri.

Bugetul public al Romaniei pierde alte miliarde de euro din faptul ca mari cantitati sunt exportate ca materie prima.

Daca s-ar folosi in zootehnie jumatate din graul si porumbul exportat, numarul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a sustinut Daniel Botanoiu.

Se asteapta ca Romania sa exporte pana la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grau, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate in state din afara Uniunii Europene, in special in statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste doua milioane de tone de floarea soarelui si 1,5 milioane de tone de orz, a subliniat presedintele AFF.

Conform datelor MADR, in top trei produse exportate in prima jumatate a anului se afla porumbul, tigarile si semintele de floarea-soarelui, iar in topul importurilor, porumbul, carnea de porc proaspata sau congelata si produsele de brutarie, patiserie si biscuiti. In ceea ce priveste deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare, acesta s-a adancit in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara din 2020, depasind 1,27 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE