Prognoza ANM: vremea se raceste in toata tara. Sanse mari de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada urmatoare, temperaturile vor inregistra scaderi, chiar si cu 10 grade Celsius, in unele regiuni din tara. De asemenea, sansele de precipitatii vor fi mari, in intreaga tara, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 29 august – 11 septembrie.

In Banat, in prima parte a intervalului, valorile termice vor fi in scadere treptata, dar semnificativa fata de cele din saptamana anterioara, astfel ca de la un regim inca peste cel mediu multianual (maxime de 27 – 30 de grade si minime de 15 – 17 grade) se va ajunge in perioada 1 – 6 septembrie la o vreme normala termic si local chiar racoroasa, cu temperaturi diurne de 23 – 26 de grade si nocturne de 11 – 14 grade.

In perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi in incalzire si se vor inregistra din nou valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27 – 30 de grade si ale minimelor de 16 – 19 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicata, regimul pluviometric fiind unul excedentar in prima saptamana, apoi apropiat de normal.

Ploile vor fi insa mai frecvente si local insemnate cantitativ intre 29 si 31 august si in jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitate destul de mare si la sfarsitul intervalului de referinta.

In special in primele zile, aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina.

In Crisana, fata de saptamana anterioara, valorile temperaturii aerului vor scadea treptat, dar apreciabil, astfel ca de la un regim inca peste cel mediu multianual, cu maxime de 27 – 30 de grade, respectiv minime de 14 – 18 grade, se va ajunge in perioada 1 – 6 septembrie la o vreme normala termic, temporar chiar racoroasa, ziua cu temperaturi de 22 – 26 de grade si noaptea de 10 – 14 grade, mediat regional.

In perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi in incalzire, astfel ca vor fi din nou valori mult mai ridicate decat cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26 – 30 de grade si ale minimelor de 15 – 19 grade.

Citeste si: MADR: creste suprafata afectata de seceta. Productia de grau, mai mica decat cea din 2021

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicata, regimul pluviometric fiind local excedentar in prima saptamana, apoi apropiat de normal.

Ploile vor fi insa mai frecvente si local insemnate cantitativ in 29-30 august si in jurul datei de 4 septembrie, insa probabilitatea va fi destul de mare si la sfarsitul intervalului de referinta.

In special in primele zile, aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina.

In Transilvania, in prima parte a intervalului, vremea va fi in racire treptata, dar accentuata, astfel ca de la un regim apropiat sau usor peste cel mediu multianual (maxime de pana la 27 de grade si minime 17 grade, mediat regional) se va ajunge, in perioada 1 – 6 septembrie, la o vreme in general racoroasa, cu temperaturi diurne de 20 – 23 de grade si nocturne de 7 – 11 grade, valori mai mici in zonele depresionare.

Ulterior, in perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi in incalzire si se vor inregistra valori usor peste cele climatologic specifice – medii ale maximelor de 23 – 26 de grade si ale minimelor de 10 – 15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicata, regimul pluviometric fiind in ansamblu excedentar in prima saptamana.

Ploile vor fi mai frecvente si local insemnate cantitativ intre 30 august si 1 septembrie, iar cu probabilitate destul de mare si in perioada 4 – 5 septembrie si la sfarsitul intervalului de referinta.

In primele zile ale perioadei analizate, aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina.

In Maramures, in comparatie cu saptamana anterioara, valorile temperaturii aerului vor scadea treptat, dar apreciabil, astfel ca de la un regim inca peste cel climatologic specific se va ajunge, in perioada 1-6 septembrie, la o vreme apropiata de normal si temporar chiar racoroasa, ziua cu temperaturi de 21 – 24 de grade si noaptea de 8 – 11 grade, mediat regional.

In perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi in incalzire, astfel ca se vor inregistra valori usor peste mediile multianuale, cu maxime de 23 – 26 de grade si minime de 10 – 15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicata, regimul pluviometric fiind unul excedentar in prima saptamana, apoi apropiat de normal.

Ploile vor fi mai frecvente si local insemnate cantitativ in 29 – 30 august si in jurul datei de 4 septembrie, dar si la sfarsitul intervalului de referinta. In special in primele zile, aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina.

In Moldova, intervalul va debuta cu o vreme calduroasa, cu precadere in sudul regiunii, unde izolat va fi canicula. Mediile maximelor vor fi de 29 – 35 de grade, iar cele ale minimelor de 15 – 20 de grade.

Din data de 1 septembrie, racirea vremii va fi brusca si semnificativa, astfel ca pana spre 6 septembrie valorile termice vor fi in general mai scazute decat cele climatologic specifice – ziua de 19 – 23 de grade (posibil usor mai mari in sud in 2 si 3 septembrie) si noaptea intre 8 – 14 grade.

In perioada 7-10 septembrie vremea se va incalzi si se vor inregistra din nou valori usor peste normal, cu medii ale maximelor de 23 – 27 de grade si ale minimelor de 13 – 17 grade.

Va ploua local si temporar in perioadele 30 august – 1 septembrie, cand aversele vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina, si 4 – 5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si la sfarsitul intervalului de referinta.

In Dobrogea, la inceputul perioadei, vremea va fi calduroasa, caniculara in vestul regiunii, cu medii ale temperaturilor maxime intre 30 si 35 de grade, respectiv minime de 18 – 23 de grade.

Din data de 1 septembrie, valorile vor fi in scadere si va predomina un regim termic apropiat de cel normal – ziua vor fi, mediat regional, 25 – 28 de grade, si noaptea 13 – 18 grade – fiind posibile si perioade mai racoroase.

Ulterior, dupa 7 septembrie, vremea va fi in incalzire, devenind din nou calduroasa.

Intre 1 si 4 septembrie vor fi perioade cu averse locale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, iar in celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusa.

In Muntenia, intervalul va debuta cu o vreme calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, local caniculara.

In acest context, mediile temperaturilor maxime vor fi de 29 – 36 de grade, iar ale minimelor de 15 – 19 grade.

Din data de 1 septembrie, racirea vremii va fi semnificativa, astfel ca pana spre 6 septembrie valorile termice vor fi apropiate si temporar chiar mai scazute decat cele climatologic specifice (22 – 28 de grade, ziua, respectiv 8 – 14 grade, noaptea).

Dupa acea perioada, vremea va fi in incalzire si se vor consemna din nou valori peste mediile multianuale, cu medii ale maximelor de 25 – 30 de grade si ale minimelor de 13 – 18 grade.

In perioada 31 august – 2 septembrie, ploile vor fi pe arii extinse si local in cantitati insemnate si vor fi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibil izolat de grindina.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata atat in jurul datei de 4 septembrie, cat si la finalul intervalului de referinta.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa la inceputul perioadei analizate, desi cu temperaturi mai ponderate decat in saptamana anterioara.

Valorile vor fi de 30 – 33 de grade, in timpul zilei, si de 15 – 19 grade, pe parcursul noptilor.

Din 31 august, scaderea de temperatura va fi semnificativa, regimul termic devenind normal pentru aceasta perioada din an.

Temperaturile maxime vor fi de 24 – 27 de grade, iar cele minime de 12 – 15 grade, mediat regional, fiind posibile si zile mai racoroase.

Dupa data de 7 septembrie, vremea va fi in incalzire, redevenind calduroasa.

Intre 30 august si 4 septembrie, probabilitatea de ploaie va fi ridicata si vor fi perioade in care aversele (insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si, posibil, izolat de grindina) vor fi mai frecvente si local in cantitati mai insemnate, determinand un regim pluviometric normal si pe alocuri excedentar.

Ploi pe arii relativ extinse sunt estimate din nou pentru finalul intervalului.

La munte, in primele zile ale intervalului vremea va fi relativ calda, cu temperaturi maxime de 18 – 27 de grade, respectiv cu minime de 9 – 15 grade, dar din 31 august valorile termice vor scadea semnificativ si se vor situa temporar chiar sub cele climatologic specifice acestei perioade din an.

Astfel, ziua vor fi 10 – 18 grade, iar noaptea intre 4 si 11 grade, mai scazute la altitudini mari.

Vremea va incepe sa se incalzeasca, din nou, dupa 6 – 7 septembrie.

In perioada 29 august – 2 septembrie, vor fi ploi pe arii extinse si local insemnate cantitativ, astfel ca regimul pluviometric va fi in ansamblu excedentar.

Intre 3 si 5 septembrie va ploua pe spatii mai mici si la intensitate mai redusa, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata si la finalul intervalului de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE