Prognoza ANM: vremea se raceste in aproape toata tara. Sanse mari de lapovita si ninsoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va intra intr-un proces de racire, iar sansele de lapovita si ninsoare vor fi ridicate, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 23 ianuarie – 5 februarie.

In Banat, vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca de la un regim termic peste cel normal in primele zile (maxime de 6 – 9 grade si minime de 0 – 5 grade, in medie regionala) se va ajunge spre finalul lunii ianuarie la valori in jurul celor normale perioadei din an, respectiv 1 – 3 grade, ziua, si intre -4 si -2 grade, noaptea.

Dupa data de 31 ianuarie este estimata o crestere usoara a temperaturilor, in special a celor diurne. Vor fi precipitatii temporare in multe zile din interval, determinand un regim pluviometric usor excendentar in sudul regiunii si apropiat de normal in rest.

La inceput vor fi mai ales ploi si lapovita, apoi vor predomina ninsorile, cu precadere in perioada 27 ianuarie – 1 februarie.

In Crisana, vremea va fi in racire accentuata, astfel ca de la valori peste cele specifice perioadei in primele zile, cu 7 – 12 grade ziua si 1 – 6 grade noaptea.

Spre finalul lunii ianuarie regimul termic va deveni apropiat de cel normal acestei perioade din an, cu maxime de 0 – 3 grade si minime cuprinse intre -5 si -2 grade, mediat regional.

Ulterior, dupa 1 februarie, sunt estimate valori diurne de temperatura in crestere usoara.

Probabilitatea pentru precipitatii slabe, predominant sub forma de ninsoare, va creste dupa data de 28 ianuarie, astfel ca in ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar in prima saptamana si apropiat de normal in cea de-a doua.

In primele zile ale intervalului de referinta, doar pe spatii mici si trecator, vor fi precipitatii slabe, mixte (burnita, ploaie, lapovita).

Citeste si: Romania castiga un proces cu CE, pentru corectii financiare de peste 18 milioane de euro

In Transilvania, la inceputul intervalului, inca se vor inregistra valori termice peste cele climatologic specifice (in medie, 5 – 10 grade ziua, respectiv intre -5 si 0 grade noaptea).

Din 25 ianuarie, vremea va fi intra intr-un proces de racire semnificativa, astfel ca se va apropia de normalul acestei perioade din an, in special in privinta temperaturile diurne, ce se vor situa intre -2 si 3 grade; mediat regional, minimele noptilor vor fi de la -7 la -4 grade, posibil local mai scazute dupa data de 29 ianuarie.

Regimul pluviometric va fi deficitar in primele zile cand doar izolat si trecator vor fi precipitatii slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va creste.

In Maramures, in primele zile, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, cu valori diurne de 5 – 10 grade si nocturne intre -2 si 3 grade, in medie.

Dupa data de 26 ianuarie, vremea va fi in racire, urmand a se inregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime intre 0 si 4 grade, respectiv minime intre -6 si -3 grade, temporar chiar mai coborate.

In prima saptamana, va fi deficit pluviometric semnificativ, insa dupa data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitatii temporare (predominant ninsori) va fi ridicata.

In Moldova, vremea va fi in racire semnificativa, astfel ca regimul termic va deveni cel normal pentru aceasta perioada din an, in privinta valorilor maxime inca din data de 24 ianuarie, iar a minimelor in special dupa 27 ianuarie.

Astfel, ziua vor fi temperaturi de la -1 la 3 grade, iar in timpul noptilor de pana la -6 grade, in medie regionala.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimata o crestere usoara a valorilor diurne de temperatura.

La inceputul intervalului de referinta, regimul pluviometric va fi deficitar si doar pe spatii mici se vor semnala precipitatii slabe, mixte, ce vor favoriza izolat depunerile de polei.

Dupa data de 28 ianuarie, temporar vor precipitatii locale, predominant sub forma de ninsoare.

In Dobrogea, vremea se va raci accentuat inca din prima zi din interval, iar valorile de temperatura, desi cu oscilatii de la o zi la alta, se vor situa in general in jurul celor normale.

Maximele diurne vor fi in marea lor majoritate intre 1 grad si 4 grade, iar minimele nocturne intre -4 si 0 grade, posibil mai scazute la finalul lunii ianuarie.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimata o crestere usoara a temperaturilor diurne.

La inceputul perioadei, pe spatii mici vor fi precipitatii slabe, mai ales burnita, ce vor favoriza izolat depunerile de polei.

Probabilitatea pentru precipitatii (ploaie, lapovita si ninsoare) pe arii extinse si moderate cantitativ va fi ridicata in perioada 27 – 29 ianuarie.

In Muntenia, racirea accentuata a vremii se va resimti inca de la inceputul intervalului si cu precadere la valorile diurne care, din data de 24 ianuarie, vor deveni apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, respectiv maxime de la 1 grad la 4 grade, mediat regional.

Minimele nocturne se vor incadra intre -4 grade si -1 grad, in medie, cu valori posibil mai scazute in perioada 30 ianuarie – 1 februarie. Dupa data de 2 februarie este estimata o crestere a temperaturilor diurne.

In primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spatii mici si trecator urmand a se semnala precipitatii slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei.

Probabilitatea pentru precipitatii pe arii extinse si moderate cantitativ (ninsori, lapovita si ploaie) va fi ridicata in perioada 27 – 29 ianuarie.

In Oltenia, vremea se va raci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel ca valorile temperaturii aerului vor fi, in general, apropiate de cele normale.

Maximele diurne se vor situa in marea lor majoritate intre 1 grad si 4 grade, iar minimele nocturne in medie intre -3 grade si -1 grad, posibil mai scazute la finalul lunii ianuarie.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimata o crestere usoara a temperaturilor diurne.

La inceputul intervalului, local vor fi precipitatii mai ales sub forma de ploaie si lapovita.

Probabilitatea pentru precipitatii mai frecvente (predominant sub forma de ninsoare) va fi ridicata in perioada 27 – 28 ianuarie.

Astfel, in ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar usor excedentar in vestul regiunii.

La munte, vremea va fi in racire semnificativa, astfel ca valorile de temperatura, desi cu unele oscilatii, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne intre -5 si 0 grade, respectiv minime nocturne de la -9 la -5 grade.

Valori mai coborate se vor inregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geroasa.

O usoara crestere a temperaturilor diurne este estimata dupa data de 2 februarie.

In primele zile, pe spatii mici si trecator va fulgui, insa din data de 28 ianuarie va ninge temporar in toate masivele, probabilitatea pentru precipitatii mentinandu-se ridicata pana spre finalul celor doua saptamani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE