In cadrul controalelor tematice dispuse de ANSVSA in perioada sarbatorilor de iarna, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au realizat 12.958 de controale, in urma carora au fost acordate 731 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 3.657.100 de lei.
Totodata, au fost retinute 3.277 de kg de carne si produse din carne si a fost emisa o ordonanta de interzicere a activitatii si una de suspendare a activitatii. Toate produsele neconforme au fost dirijate catre unitati de neutralizare pentru a fi distruse.
Controalele, desfasurate in intervalul 29.11.2021 – 07.01.2022,au vizat 185 de unitati de abatorizare, 1.960 unitati de procesare, transare si comercializare a carnii, 220 de unitati de procesare din sectorul laptelui, 190 de unitati de procesare produse de pescuit sau pescarii, 17 centre de ambalare oua, 626 de unitati de depozitare, 6.810 de unitati de alimentatie publica, 703 de unitati de patiserie/cofetarie, 203 de unitati de panificatie, 140 de pensiuni, 311 piete si 431 de unitati de depozitare legume si fructe.
Citeste si: Sectorul de morarit si panificatie solicita sprijin urgent
De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale in trafic, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratelor de Politie Judetene, pentru a se verifica respectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind transportul animalelor si al produselor alimentare de origine animala si nonanimala.
O atentie deosebita a fost acordata si verificarii respectarii restrictiilor sanitare veterinare impuse pentru miscarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pesta porcina africana, care au scopul de a preveni raspandirea bolii.
Principalele neconformitati identificate au fost :
– desfasurarea activitatilor in unitati neinregistrate sanitar veterinar;
– nerespectarea conditiilor de igiena si de intretinere a spatiilor de prelucrare si depozitare a alimentelor si a echipamentelor de protectie;
– comercializarea animalelor fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara;
– deficiente privind asigurarea trasabilitatii produselor alimentare;
– ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
– programul de autocontrol partial implementat;
– utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.
ANSVSA pune la dispozitia cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului institutiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.