ANM: temperaturi oscilante in urmatoarele zile, cu diferente mari de la o zi la alta. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, temperaturile vor fi unele oscilante, cu perioade in care vremea se va incalzi si zile in care valorile vor scadea chiar si cu 10 grade Celsius. De asemenea, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mare spre finalul lunii aprilie, dar si in primele zile din luna mai, inclusiv in ziua de Paste.

In Banat, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel de la valori termice diurne in jur de 12 grade in prima zi a intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18 – 19 grade in data de 22 aprilie. Ulterior, este posibila o scadere usoara de temperatura, insa dupa 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa in jurul valorii de 21 de grade. Media valorilor minime de temperatura va oscila intre 4 si 7 grade in prima parte a intervalului, valori mai scazute fiind posibile in jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai sunt prognozate minime, in medie de 6 – 10 grade. In prima saptamana sunt prognozate ploi locale si trecator descarcari electrice, iar ulterior probabilitatea de aparitie a acestora se va mentine ridicata, in special in zilele de 26 si 27 aprilie si spre inceputul lunii mai.

In Crisana, vremea se va incalzi usor, iar de la valori termice diurne sub mediile multianuale, ce se vor situa in jurul a 12 grade, se va ajunge la o medie a acestora de 17 – 18 grade, pe 22 aprilie. Dupa acest interval este posibila o scadere de temperatura, insa incepand din 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor inregistra o medie de 18 – 20 de grade. In perioada 19 – 26 aprilie, media temperaturilor minime va fi cuprinsa intre 4 si 7 grade, valori mai scazute fiind posibile in jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfarsitul lunii si inceputul lunii mai sunt prognozate minime, in medie de 6 – 9 grade. In prima saptamana sunt prognozate ploi locale indeosebi in timpul dupa-amiezelor, cand, trecator, se vor semnala si descarcari electrice. Ulterior, probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine ridicata, in special in jurul datei de 27 aprilie si spre inceputul lunii mai.

In zona Transilvaniei, valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel ca, in 22 aprilie, se va ajunge la o medie a acestora de 16 – 17 grade. Spre finalul saptamanii, este posibila o scadere de temperatura, insa dupa 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor inregistra o medie de 18 – 20 de grade. In ceea ce priveste evolutia temperaturilor minime, pana in 26 aprilie media acestora se va situa in jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicata de fi mai scazute in jurul datei de 25 aprilie. Pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai sunt prognozate minime, in medie de 5 – 7 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoza, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de aparitie a acestora fiind mai ridicata in prima saptamana, in 27 si 28 aprilie si spre inceputul lunii mai.

In Maramures, in primele zile ale intervalului, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, iar pe 22 aprilie se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade. Spre finalul saptamanii (23 – 25 aprilie), este posibila o scadere de temperatura, insa dupa 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor inregistra o medie in crestere treptata spre 20 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade, in primele zile ale intervalului, insa in jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de inghet (pana la un grad Celsius). In a doua saptamana de prognoza, sunt prognozate minime in limite normale pentru aceasta perioada, in medie de 6 – 8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii, izolat mai insemnate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 20 – 23 aprilie, dar si spre finalul lunii aprilie (in zilele de 27 si 28) si inceputul lunii mai.

In regiunea Moldovei, vremea se va incalzi usor in primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor termice de 12 – 13 grade, pana la 18 grade, in 22 aprilie, insa spre finalul saptamanii se va reveni la o medie regionala de numai 14 grade. Pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru intreaga regiune de 18 – 20 de grade. Minimele termice nu vor avea variatii semnificative si se vor situa, in medie, intre 4 si 6 grade, valori mai ridicate urmand a se inregistra spre finalul perioadei, cand se vor atinge 8 – 10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicata in cea mai mare parte a intervalului. In special in primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile si cantitati mai insemnate.

In Dobrogea, la inceputul intervalului, pe fondul nebulozitatii persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decada a lunii aprilie, respectiv o medie de 12 – 13 grade. Vremea se va incalzi in zilele de 22 si 23 aprilie, cand la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17 – 18 grade, dar spre finalul saptamanii se intrevede o scadere de temperatura, la valori diurne in medie de 14 – 15 grade. In aceasta perioada, minimele termice nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in medie intre 6 si 8 grade. Pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, sunt estimate maxime in jurul a 18 grade si minime, in medie de 9 – 11 grade. In primele doua zile, temporar va ploua, iar local cantitatile de apa vor fi insemnate. In restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restranse.

In Muntenia, la inceputul intervalului si pe fondul nebulozitatii persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decada a lunii aprilie, respectiv o medie de cel mult 13 – 14 grade. Mai tarziu, vremea se va incalzi, iar pe 22 si 23 aprilie se vor atinge maxime, in medie, de 19 – 20 grade. Spre finalul saptamanii sunt prognozate maxime mai scazute, in jurul a 16 grade. In aceasta perioada, minimele termice nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in medie intre 4 si 7 grade. Dupa data de 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru aceasta perioada, respectiv o medie regionala a maximelor de 20 – 22 de grade si de 8 – 10 grade pentru temperaturile minime. Va ploua pe arii extinse la inceputul intervalului, cand si cantitatile de apa vor fi insemnate, iar local si temporar si in restul perioadei.

In Oltenia, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel ca de la valori termice diurne in jurul a 12 grade, in prima zi, se va ajunge la o medie a acestora de 19 – 20 grade, in zilele de 22 si 23 aprilie. Ulterior este posibila o scadere usoara de temperatura, insa dupa 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa in jurul a 22 de grade. Media valorilor minime de temperatura va oscila intre 4 si 6 grade in prima parte a intervalului, iar pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai sunt prognozate minime, in medie de 8 – 10 grade. La inceputul saptamanii, pe arii extinse, vor fi ploi in general moderate cantitativ, iar in restul perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata in zilele de 23 si 24, precum si dupa 27 aprilie.

La munte, pana pe data de 26 aprilie, vremea se va mentine relativ rece, cu valori termice diurne pentru intreaga zona, ce vor oscila intre 4 si 7 grade, respectiv minime preponderent negative, in general cuprinse intre -4 si zero grade. Spre sfarsitul intervalului de prognoza, se va incalzi treptat, media maximelor urmand sa atinga 10 – 12 grade, iar minimele termice vor inregistra o medie de 2 – 4 grade. Temporar, vor fi precipitatii in cea mai mare parte a intervalului, sub forma de ploaie, in timp ce in zona inalta vor fi sub forma de lapovita si ninsoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE