Agrometeo: incaziri ale vremii si sanse mari de precipitatii. Cum se prezinta evolutia principalelor culturi agricole?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, iar temperaturile atinse vor ajunge chiar si la 35 de grade Celsius. Tot in aceasta perioada continua ploile locale, iar aprovizionarea cu apa a solului pentru principalele culturi agricole se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 20-25 iunie.

Caracteristici meteorologice

Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 15…26°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 18…29°C in restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 19…35°C, pe intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10…23°C, la nivelul intregii tari.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin  ploi  locale  sub  forma  de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, izolat vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa a solului pe profilul de 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime      in      Maramures,      Oltenia si Muntenia,    cea    mai    mare    parte a Banatului,    Transilvaniei,   Crisanei si Dobrogei, local sudul, vestul, nordul-estul, nordul, estul si centrul Moldovei. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, local in estul, sudul, nordul, nord-vestul, izolat centrul Moldovei, centrul si estul Transilvaniei, centrul Dobrogei, vestul Crisanei, nord-vestul Banatului.

Rezerva de umiditate  in  cultura de porumb,  pe  adancimea  de  sol  0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol   al    tarii.    Local    in    nordul si nord-vestul    Banatului, izolat sudul Moldovei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile vegetative la toate culturile agricole vor fi normale in aproape toata tara si mai intense pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului din vestul si sud-vestul tarii, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit.

Orzul si graul de toamna vor parcurge inflorirea (10-100%), maturitatea in lapte si ceara (10-100%), in special in semanaturile efectuate in perioada optima. Local, la orzul de toamna se va putea declansa maturitatea deplina (10-25%).

Cultura de rapita se va afla in fazele de formare a boabelor in silicve (20-100%) in majoritatea zonelor de cultura, precum si maturitate deplina (10-70%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, la floarea-soarelui vor predomina infrunzirea (10-28 frunze) si formarea calatidiului (10-50%), la nivelul intregii tari.

La porumb se va definitiva formarea frunzei a treia (100%), continuandu-se totodata infrunzirea (5-15 frunze),in cea mai mare parte a teritoriului.

Sfecla de zahar va inregistra dezvoltarea  aparatului foliar (12-16 frunze) si alungirea axei hipocotile (10-50%).

In toate bazinele specializate, cartoful va parcurge formarea/cresterea lastarilor laterali, tuberizarea si imbobocirea (10-100%).

La pomii fructiferi predominante vor fi cresterea lastarilor, a frunzelor si a rodului, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor. Soiurile timpurii de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in aproape  toate regiunile.

Vita-de-vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor, inflorire si formarea boabelor la soiurile timpurii.

Lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura normal, pe suprafetele unde umiditatea solului va permite intrarea utilajelor agricole in camp, indeosebi in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare la culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) in culturile prasitoare;
  • Deschiderea rigolelor de scurgere in vederea eliminarii excesului de apa de pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos;
  • Pregatirea utilajelor agricole in vederea recoltarii culturilor de toamna (orz, grau, rapita);
  • Recoltarea fructelor ajunse la maturitate fiziologica (cires, visin).

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE