Fonduri europene 2021: masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de struguri, fructe si legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri exceptionale de sprijin pentru sectorul vitivinicol, care include un sprijin mai mare pentru instrumentele de gestionare a riscurilor cu fonduri europene 2021.

Masurile de sprijin pentru sectorul vitivinicol adoptate pe 6 octombrie includ un sprijin mai mare pentru instrumentele de gestionare a riscurilor, cum sunt asigurarea recoltelor si fondurile mutuale. S-a decis si prelungirea, pana la 15 octombrie 2022, a masurilor de flexibilitate aflate deja in vigoare.

Fonduri europene 2021. Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul acordat organizatiilor de producatori – calculat de obicei pe baza valorii productiei – va fi compensat astfel incat sa nu fie mai mic de 85 % din nivelul sprijinului din anul anterior.

Fonduri europene 2021. An greu pentru agricultori

„Conditiile meteorologice extreme de anul acesta, cu ingheturi puternice de primavara, inundatii si valuri de caldura, au fost deosebit de dificile pentru sectorul vitivinicol si sectorul fructelor si legumelor. Aceasta situatie vine dupa un an 2020 deja complicat din cauza crizei provocate de coronavirus. Masurile in discutie atat de necesare, care vin in completarea celor deja propuse in 2020 si prelungite in 2021, ii vor ajuta pe producatorii din intreaga UE in aceste vremuri grele”, a declarat comisarul pentru agricultura Janusz Wojciechowski.

Astfel, tarile UE isi pot modifica in continuare programele nationale de sprijin in orice moment, lucru care de obicei se poate face doar de doua ori pe an (pana la 1 martie, respectiv pana la 30 iunie in fiecare an).

In ceea ce priveste activitatile de promovare si informare, restructurarea si reconversia plantațiilor viticole, recoltarea inainte de coacere si investitiile, posibilitatea de a acorda o contributie mai mare din bugetul UE se prelungeste pana la 15 octombrie 2022.

Fonduri europene 2021. Fonduri mai mari pentru asigurarea recoltelor

Contribuția din bugetul UE la asigurarea recoltelor a fost majorata de la 70 % la 80 % pana la 15 octombrie 2022.

A fost dublat sprijinul UE pentru acoperirea costurilor de infiintare a fondurilor mutuale, de la: 10 %, 8 % si 4 % in primul, al doilea si al treilea an de implementare a acestuia la: 20 %, 16 % si respectiv 8 %.

Au fost prelungite masurile de flexibilitate acordate pentru masurile din cadrul programului vitivinicol pana la 15 octombrie 2022.

Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul UE acordat organizațiilor de producatori – calculat de obicei pe baza valorii producției din anul respectiv – va fi compensat astfel incat sa fie cel puțin de 85 % din nivelul sprijinului din anul anterior, chiar daca valoarea productiei pentru anul in curs este mai mica. Aceasta compensatie va fi oferita atunci cand reducerea productiei este legata de dezastre naturale, evenimente climatice, boli ale plantelor sau infestari cu daunatori, atunci cand nu poate fi controlata de organizatia de producatori si este cu cel putin 35 % mai mica decat cea din anul anterior.

De asemenea, daca producatorii dovedesc ca au luat masuri preventive impotriva cauzei de reducerea a productiei, valoarea productiei utilizata pentru sprijin va fi identica cu cea din anul anterior.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE