Guvern: sprijin important pentru viticultura. Cine il poate incasa?

Facebook
Twitter

In sedinta Guvernului din data de 27 mai 2021 a fost aprobata o Hotarare care completeaza Hotararea Guvernului nr. 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2019-2023.

Prin prezentul act normativ se stabileste cadrul juridic de instituire a trei masuri temporare pentru exercitiul financiar 2021 si anume distilarea vinului in situatii de criza, ajutor pentru depozitarea vinului in situatii de criza si recoltarea inainte de coacere, in vederea atenuarii situatiei de criza din sectorul vitivinicol provocata de pandemia generata de COVID-19.

Adoptarea acestor masuri permite reducerea stocurilor de vin in exces pe piata nationala, reducerea productiei de struguri si acordarea unui ajutor pentru depozitarea unei parti din cantitatile de vin care nu sunt comercializate.

Totodata, aceste masuri vin in sprijinul producatorilor vitivinicoli care se confrunta cu dificultati financiare si cu probleme de flux de numerar, ca urmare a unor masuri instituite pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Masurile temporare se finanteaza din Fondul european de garantare agricola (FEGA) in cadrul Programului national de sprijin in sectorul vitivinicol 2019 – 2023 si se incadreaza in cuantumul total alocat Romaniei de 45,844 milioane euro alocat in anul 2021 Romaniei.

Totodata, prin instituirea acestor masuri se urmareste accelerarea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile acordate sectorului vitivinicol din FEGA, in cadrul Programului national de sprijin in sectorul vitivinicol 2019-2023, pentru exercitiul financiar 2021.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE