Rezerva de apa in cultura graului de toamna va prezenta valori scazute si foarte scazute, inregistrandu-se o seceta pedologica moderata, puternica si extrema in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, iar izolat in estul Olteniei.
Potrivit prognozei de specialitate emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 27 aprilie – 3 mai, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete extinse din Oltenia, local in nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei.
In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei si Munteniei, local nord-estul si vestul Banatului, centrul si sud-vestul Dobrogei, izolat centrul, sud-vestul si sud-estul Moldovei.
Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Moldova, local in nordul si nord-vestul Banatului, nordul si nord-estul Munteniei, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei, sud-vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), arata prognoza ANM.
“Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima in general ritmuri normale de vegetatie, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, in majoritatea zonelor de cultura. In semanaturile efectuate in epoca optima, plantele vor prezenta o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, iar in culturile infiintate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.
Totodata, in primele zile ale perioadei, in depresiunile nordice si centrale, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent”, precizeaza specialistii ANM.
Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor continua fazele de infratire si alungire a paiului (10-100%), la nivelul intregului teritoriu agricol. Izolat, pe unele suprafete agricole din sudul tarii, va fi posibila declansarea fazei de inspicare.
In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, rapita va inregistra butonizarea, aparitia inflorescentelor si inflorirea (30-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie. In toate plantatiile pomicole se vor continua dezmugurirea, inflorirea, legarea si cresterea rodului, precum si infrunzirea.
De asemenea, in cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se va definitiva faza de inmugurire, continuandu-se totodata dezmugurirea si formarea primelor frunze.
In ceea ce priveste culturile prasitoare (floarea- soarelui, porumb, sfecla de zahar) semanate in epoca optima pe suprafete restranse, acestea vor parcurge fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea, iar la cartoful pentru consum se vor inregistra incoltirea si rasarirea, precum si local, aparitia primei perechi de frunze, continuandu-se de asemenea lucrarile de plantat.
Potrivit specialistilor ANM, conditiile agrometeorologice prognozate vor permite in general efectuarea lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare in vii si livezi).
Din punct de vedere termic, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11 si 20 de grade Celsius in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade si de 6 – 16 grade in ultimele zile, valori apropiate de mediile climatologice.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10 si 26 grade, in cea mai mare parte a tarii, iar cea minima va oscila intre 1 si 13 grade Celsius, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 10 si 20 de grade Celsius, in toate zonele agricole, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la culturile de primavara semanate pana in prezent.
Meteorologii prognozeaza pentru perioada mentionata ploi locale, izolat sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.
De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.