Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, se incadreaza in limite scazute si deosebit de scazute, in teritorii din toate regiunile tarii, se arata in prognoza agrometeo ANM.
Potrivit prognozei de specialitate emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 14 – 20 mai, in zonele mentionate se inregistreaza seceta pedologica moderata, puternica si chiar extrema.
Pe de alta parte, in Maramures, local nordul, estul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat in sud-vestul Transilvaniei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime.
„Gradul de aprovizionare cu apa al solului in stratul 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei si a Munteniei, local in nord-estul si vestul Banatului, centrul si sudul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra local in nordul, centrul si estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul si sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei”, arata prognoza ANM.
Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii in bune conditii a proceselor de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, in cea mai mare parte a tarii.
Citeste si: Preturile la grau au crescut din nou. O noua cauza, pe langa razboiul din Ucraina
De asemenea, in zonele de campie, ritmurile vegetative ale culturilor de primavara semanate in epoca optima se vor putea desfasura usor mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Astfel, la culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima va fi posibila definitivarea alungirii paiului (90-100%), continuandu-se totodata fazele de „burduf” si inspicare (10-100%), iar in semanaturile tardive va predomina alungirea paiului (30-100%).
Rapita va parcurge aparitia inflorescentelor (70-100%) si inflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile din sudul si sud-estul tarii aflate la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-80%).
In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, la speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se va finaliza germinarea (100%), totodata continuandu-se rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (30-100%), precum si infrunzirea (3-8 frunze).
Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de umiditate in sol.
De asemenea, in principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se va semnala rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-60%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (50-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-25%).
Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor si a frunzelor, formarea si cresterea rodului, in cea mai mare parte a plantatiilor.
De asemenea, soiurile timpurii de cires vor parcurge cresterea fructelor, iar izolat se va putea inregistra coacerea in „parga”.
In toate podgoriile, vita-de-vie isi va continua cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor.
Potrivit specialistilor ANM, conditiile agrometeorologice vor fi optime pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 13 si 25 de de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade Celsius, in toate zonele de cultura.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 21 si 32 de grade Celsius, in majoritatea regiunilor, iar cea minima se va incadra intre 4 si 18 grade Celsius, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 13 si 26 de grade Celsius la scara intregii tari, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primavara infiintate in epoca optima.
Din punct de vedere pluviometric, meteorologii prognozeaza pentru perioada mentionata ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina.
De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi la inceputul perioadei.