In ultimele zile, preturile la grau au inregistrat noi cresteri pe pietele internationale, dupa ce India a interzis exporturile. Astfel, indicele de referinta a crescut cu 5,9% la Bursa din Chicago.
Interzicerea exporturilor vine in contextul in care un val de caldura a afectat culturile de grau din India, ducand preturile interne la un nivel record.
In acest an, pretul graului a crescut cu aproximativ 60% pe pietele mondiale.
Guvernul indian a declarat ca va permite in continuare exporturile sustinute de scrisori de credit care au fost deja emise si catre tarile care solicita livrari „pentru a-si satisface nevoile de securitate alimentara”.
Citeste si: Argentina, prima tara din lume care autorizeaza plantarea de grau modificat genetic
De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat ca interdictia nu este permanenta si ca ar putea fi revizuita.
Cu toate acestea, decizia a fost criticata de ministrii agriculturii din cadrul Grupului celor sapte natiuni (G7), reuniti in Germania.
„Daca toata lumea incepe sa impuna restrictii la export sau sa inchida pietele, acest lucru ar agrava criza”, a declarat ministrul german al alimentatiei si agriculturii, Cem Ozdemir.
G7 este o organizatie formata din cele mai mari sapte economii avansate din lume, care domina comertul global si sistemul financiar international.
Acestea sunt Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite.
Desi India este al doilea mare producator de grau din lume, nu a fost pana acum un exportator important, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vanduta pe pietele interne.
Insa exporturile de grau ale Ucrainei s-au prabusit dupa invazia rusa, iar in conditiile in care seceta si inundatiile ameninta culturile altor producatori importanti, traderii se asteptau ca livrarile din India sa compenseze o parte din deficit.
Inainte de interdictie, India isi propusese sa livreze anul acesta o cantitate record de 10 milioane de tone de grau.
Preturile mondiale ale alimentelor au atins un nou record in martie, dupa ce razboiul din Ucraina a provocat un „salt urias”, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care conflictul a intrerupt livrarile de la cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui – Ucraina – ceea ce inseamna ca si costurile alternativelor au urcat.
Tara este, de asemenea, un producator important de cereale, precum porumbul si graul, al caror pret a crescut brusc si el.
ONU a declarat ca preturile mondiale la alimente au scazut usor in aprilie, dar raman cu aproape 30% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea preturilor la alimente, impreuna cu o crestere brusca a costului energiei, a dus la cresterea inflatiei in intreaga lume.