Argentina, prima tara din lume care autorizeaza insamantarile cu grau modificat genetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Argentina, unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume, a devenit prima tara care autorizeaza plantarea de grau modificat genetic, noteaza Reuters.

“Vom continua productia conform actualei scheme de conservare a identitatii soiului.

Deocamdata, nu vom comercializa semintele”, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Citeste si: Noutati de la Ministerul Agriculturii: ce sprijin pot primi cultivatorii de cartofi

In 2020, Argentina este prima tara din lume care a aprobat un soi de grau modificat genetic pe baza experimentala, fiind urmata in 2021 de Brazilia – cea mai mare destinatie pentru graul argentinian.

Ministerul Agriculturii din Argentina a anuntat ca INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este acum autorizata sa comercializeze semintele, produsele si produsele secundare derivate din asa numitul grau IND-ŘŘ412-7.

Utilizarea graului modificat genetic in Argentina provoaca ingrijorari in randul exportatorilor, care se tem ca multi clienti vor renunta sa importe cereale din Argentina deoarece graul modificat genetic si derivatele lui nu sunt inca autorizate in majoritatea tarilor.

“Aceste reglementari provoaca riscuri comerciale majore. Consecintele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piata vor reveni Ministerului Agriculturii si firmei Bioceres”, sustin exportatorii de cereale si seminte din Argentina.

Recolta de grau a Argentinei in sezonul 2022/2023 ar urma sa ajunga la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE