Pretul graului a crescut din nou. Atacurile rusesti asupra portului Odesa, principalul motiv

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul saptamanii, cotatia graului a crescut, deoarece atacurile rusesti asupra portului Odesa au pus sub semnul intrebarii implementarea acordului convenit saptamana trecuta. Acordul prevedea implementarea unor culoare securizate, menite sa permita exportul a 20-25 milioane de tone de cereale blocate in Ucraina, noteaza Reuters.

Luni, la bursa de cereale de la Chicago, cotatiile futures la grau au crescut cu aproape 4%, pana la 7,86 dolari per bushel, recuperand o mare parte din pierderile inregistrate vineri, cand preturile la grau au scazut cu aproape 6% dupa anuntarea acordului semnat la Istanbul.

“Pentru reluarea exporturilor ucrainene va fi nevoie atat de coridoare maritime sigure cat si de porturi sigure. Rusii au pus sub semnul indoielii siguranta porturilor imediat dupa ce a fost semnat acordul de shipping. Exista din nou indoieli”, a spus un trader european.

Citeste si: Buruienile de camp: ce pagube produc si cum se combat la timp

Porturile maritime ale Ucrainei au fost inchise dupa debutul invaziei rusesti in februarie si chiar daca anumite livrari au putut fi facute pe cale rutiera sau feroviara spre tarile vecine Romania si Polonia, milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina. Scaderea livrarilor din partea unuia dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale a alimentat inflatia alimentelor pe intreg globul iar agentiile ONU au avertizat ca ar putea duce la foamete si migratii in masa de o amploare fara precedent.

“Pe langa incertitudinea cu privire la cat de mult vor dura operatiunile de inlaturare a minelor, proprietarii de nave nu vor naviga spre Ucraina, indiferent de cat de mari sunt tarifele, daca vor considera ca navele ar putea fi lovite de rachete”, a spus un alt trader european de cereale.

Inainte de invazia ruseasca, exporturile de grau, porumb si floarea-soarelui din Ucraina se faceau in proportie de 90% pe mare si in special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagra, care concentra 60% din activitatea portuara a tarii.
“Ucraina are nevoie de exporturile mari pe mare pentru a-si goli silozurile si a face loc pentru noua recolta. Exporturile pe cale rutiera si fluviala spre Europa de Est nu sunt suficiente”, a apreciat traderul citat de Reuters.

In replica, Kremlinul a subliniat luni ca atacurile asupra portului ucrainean Odesa nu reprezinta un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene si pentru punerea in aplicare a acordului semnat sub egida ONU. Bombardamentele “vizeaza doar infrastructura militara. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosita pentru punerea in aplicare a acordului privind exporturile de cereale”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acordul semnat vineri la Istanbul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp in care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene inaintea strangerii noii recolte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE