Impactul buruienilor asupra culturilor este mai mare decat cel al insectelor daunatoare, ceea ce inseamna ca este esentiala combaterea lor eficienta, cu ajutorul unor substante erbicide de buna calitate.
Ce tipuri de buruieni exista in culturile de camp?
Exista mai multe criterii de clasificare a buruienilor. Exista:
- Plante erbacee parazitare: lupoaia;
- Plante erbacee perene: palamida, volbura, pirul;
- Plante erbacee anuale si bienale: stirul, loboda, turita.
Un alt criteriu de clasificare, foarte utilizat in practica, este reprezentat de tipul embrionului – cu unul sau doua cotiledoane. Astfel, exista:
- Buruieni monocotiledonate: pir, meisor, mohor, costrei etc.;
- Buruieni dicotiledonate: teisor, stir, ambrozie, loboda, turita, musetel, urzica moarta, volbura, spanac salbatic etc.
Care sunt pagubele produse de buruieni?
Una dintre principalele caracteristici ale buruienilor are legatura cu adaptabilitatea lor excelenta la conditii variate de clima si sol. Ele isi dezvolta mult mai rapid sistemul radicular, cresc mai repede si au o capacitate sporita de absorbtie a substantelor nutritive, ceea ce inseamna ca impiedica dezvoltarea plantelor cultivate.
Buruienile parazite blocheaza dezvoltarea normala a plantelor de cultura si pot compromite, astfel, intreaga cultura.
In afara actiunii directe a buruienilor, trebuie mentionata si actiunea indirecta pe care o au acestea, reprezentata de crearea unui mediu favorabil dezvoltarii bolilor si transmiterii daunatorilor. Existenta buruienilor intretine persistenta agentilor patogeni si a formelor de rezistenta a insectelor, cu consecintele aferente.
Pe lista problemelor determinate de buruieni se afla si:
- Alterarea conditiilor de crestere pentru plantele cultivate;
- Afectarea regimului termic al solului;
- Interferenta cu efectele ingrasamintelor;
- Cresterea riscului de mucegaire a recoltei;
- Ingreunarea activitatilor agricole.
Prevenirea aparitiei buruienilor in camp
Avand in vedere faptul ca buruienile pot determina pierderi de pana la 50% din recolta, determinand scaderea productiei si cresterea costurilor, combaterea acestora este absolut necesara. Luand in considerare culturile preponderente de la noi din tara si sensibilitatea naturala a acestora la actiunea daunatoare a buruienilor, solutiile de erbicidare cu spectru larg de actiune reprezinta cea mai convenabila optiune pentru fermieri.
Stomp® Aqua
Stomp® Aqua este o solutie bazata pe actiunea pendimetalin, un erbicid activ impotriva buruienilor monocotiledonate anuale si a unor specii de dicotiledonate. Ea blocheaza direct dezvoltarea buruienilor, care mor imediat dupa germinare sau rasarire.
O tehnologie inovatoare presupune protejarea substantei active in capsule microscopice din poliuree, in interiorul carora patrunde apa prin efect osmotic. Aceste microcapsule previn dispersarea prematura a substantei active si implica si o serie de avantaje legate de manipulare: clatire usoara si eliminarea riscului de aparitie a reziduurilor.
Stomp® Aqua poate fi folosit cu succes in culturile de:
- Floarea-soarelui;
- Porumb;
- Soia;
- Grau, orz, secara;
- Cartof;
- Ceapa si usturoi;
- Tomate si vinete;
- Ardei;
- Vita de vie si livezi;
- Tutun.
Eficienta maxima a Stomp® Aqua este atinsa atunci cand aplicarea are loc cu maximum 7 zile inainte de aparitia precipitatiilor si fara sa se mai intervina prin lucrari ale solului ulterior aplicarii.
Cum se face managementul rezistentei la erbicid?
Exista o serie de bune practici in utilizarea erbicidelor, datorita carora aparitia rezistentei buruienilor poate fi amanata. Printre acestea, mentionam:
- Nu se utilizeaza in mod exclusiv mai mult de 2 erbicide sulfonilureice pe acelasi teren, timp de 4 ani;
- Erbicidarea se realizeaza cu implementarea unui program de management integrat care include, de asemenea, practici culturale si rotatia culturilor;
- In cultura de floarea-soarelui, distrugerea samulastrei e obligatorie.
Impactul buruienilor asupra culturilor in camp reprezinta o problema de actualitate pentru toti fermierii, care trebuie tratata cu cea mai mare seriozitate si cu tratamente specifice, respectandu-se tehnicile si etapele de lucru recomandate si bunele practici in domeniul utilizarii erbicidelor. Doar astfel se poate obtine un control adecvat si o minimizare a pierderilor.
Sursa foto: Shutterstock