Suprafata totala afectata de seceta, pana pe 18 noiembrie, este de 1.114.543 hectare. In prezent, sunt afectate 37 de judete, informeaza Ministerul Agriculturii.
Principalele culturi insamantate in toamna anului trecut afectate de seceta sunt cele de grau, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaica, ovaz, secara – 30.698 ha si rapita – 26.805 ha.
Culturile de primavara cele mai afectate sunt porumbul – 482.287 ha, floarea soarelui – 242.223 ha, soia – 39.473 ha si plantele furajere – 46.164 ha.
Cele mai afectate culturi insamantate in primavara acestui an sunt cele de porumb – 495.602 ha, floarea soarelui – 249.388 ha, soia – 40.555 ha si plante furajere – 49.211 ha.
Citeste si: APIA plateste subventia la motorina. Cati bani vor primi beneficiarii?
Au raportat culturi afectate de seceta judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si municipiul Bucuresti.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat joi ca peste 16.000 de fermieri afectati de seceta pedologica, pe o suprafata de circa 250.000 hectare de culturi infiintate in toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar in valoare de 365 de milioane de lei.
Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
Daca gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul-verbal.
Compensatiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultura afectata reprezinta maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevazute in tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR).
Potrivit sursei citate, grantul financiar unitar este in cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
Daca gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul-verbal.
Pe de alta parte, Asociatia Forta Fermierilor (AFF) a salutat decizia Guvernului de a acorda un ajutor de stat pentru plata despagubirilor de seceta pentru culturile semanate in toamna anului 2021, insa a subliniat ca aceasta reprezinta doar 25% din suprafata calamitata la nivel national.
„Asociatia Forta Fermierilor atrage atentia ca, fara acordarea unui ajutor de stat pentru plata despagubirilor de seceta in cazul culturilor de primavara aferente anului 2022, nu putem vorbi de un ajutor real pentru majoritatea fermierilor romani afectati de aceasta calamitate.
Mentionam ca din totalul de 1,1 milioane de hectare raportate oficial ca fiind afectate de seceta, pana la aceasta data, doar 25% sunt prinse in actuala ordonanta de urgenta, adoptata de Guvern”, au transmis joi reprezentantii asociatiei.
Asociatia Forta Fermierilor a cerut Guvernului Romaniei sa isi asume public, in fata tuturor fermierilor romani, ca va include plata despagubirilor pentru restul de 75% din suprafata afectata de seceta, aferenta culturilor de primavara, in bugetul pe anul 2023.