MADR: targ cu produse de stana, in curtea Ministerului. Cand va incepe?

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta organizarea unui targ, “Stane, Gusturi si Traditii Romanesti”, in curtea institutiei, in perioada 25-27 noiembrie.

Targul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, informeaza MADR.

„Ne dorim sa aducem in atentia bucurestenilor, si nu numai, farmecul uneia dintre cele mai vechi indeletniciri ale poporului roman, pastoritul. Fermierii din judetele Alba, Arad, Botosani, Brasov, Dambovita, Gorj, Harghita, Neamt, Olt, Sibiu, Valcea refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani in urma, pornind pe un traseu de sute de kilometri de-a lungul muntilor Carpati, poposind in mijlocul Bucurestiului, in curtea MADR, cu tolba plina de povesti si bunatati de la stana”, sustin organizatorii.

Citeste si: APIA plateste subventia la motorina. Cati bani vor primi beneficiarii?

Astfel, toti iubitorii de traditie si de produse alimentare pregatite dupa retete traditionale sunt invitati sa descopere viata bacilor si a bacitelor din plaiul mioritic si sa se delecteze cu o varietate de produse din lapte si carne de oaie precum: cas proaspat, urda, telemea de oaie proaspata sau maturata, branza de burduf in membrana naturala, cascaval, lapte batut, smantana, telemea de capra sau pastrama de oaie proaspata sau afumata, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.

De asemenea, timp de trei zile, bucurestenii vor gasi in curtea MADR produse traditionale pregatite ca la stana: bulz, pastrama, mici pe gratar, precum si muzica populara.

Potrivit organizatorilor, atractia targului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul de oaie, mancarea de baza a ciobanilor.

„Asociatia Crescatorilor de Ovine „Pastorul Crisana” Arad este implicata in dezvoltarea sectorului zootehnic si deruleaza programul de ameliorare a rasei Turcane. Totodata, a aderat la diverse forme asociative internationale care au drept obiectiv stabilirea unor indicatori de performanta privind productia de lapte de ovine.

Prin implicarea in campania initiata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asociatia si-a propus sa contribuie la consolidarea lantului scurt de aprovizionare, prin intalnirea directa dintre producatorul de produse din specia ovina si caprina si consumator”, a transmis MADR in comunicat.

O parte dintre preparatele din carne si lapte sunt atestate ca produse traditionale, iar cei interesati pot afla mai multe detalii despre acestea, dar si despre producatori, accesand Registrul National al Produselor Traditionale pe site-ul www.madr.ro, precum si in aplicatia CPAC, care se poate descarca pe telefonul mobil.

Bunatatile de la stana pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlata de la cramele Lucaci si de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj, cu o tarie de la Tramuta sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voinesti.

Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu ofera vizitatorilor unul din cele 10 produse romanesti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata.

Pe langa produsele din lapte si carne de la specia ovina sau caprina, bucurestenii pot gasi legume si fructe aduse de producatorii din Olt, Dambovita si Vrancea.

De asemenea, de la targ nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botosani, cu renumitele poale in brau sau alivenci, atestate traditional de MADR.

De asemenea, vizitatorii vor putea regasi la targ un stand al Casei de Comert Agroalimentar Unirea din cadrul caruia vor avea ocazia sa achizitioneze produse comercializate prin intermediul acestei societati, precum: gemuri, dulceturi, conserve, fructe uscate, mere, legume si verdeturi aduse de producatorii romani care au contracte de colaborare incheiate cu Casa Unirea.

Avand in vedere sezonul rece, de la targ va puteti procura articole de imbracaminte obtinute din pielicele de ovine, sustin organizatorii.

Atmosfera si voia buna vor fi intretinute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Tarnaveanu, de grupul de chitaristi „Zambete si acorduri” din comuna Sadu, judetul Sibiu, precum si de multi altii.

Targul va fi deschis vineri, sambata si duminica, intre orele 9:00 – 19:00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE